Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хуманитарна помощ за Газа. Блинкен и Абас обсъдиха мерките за гарантиране на мира


Американският държавен секретар Антъни Блинкен и палестинският президент Махмуд Абас обсъдиха по телефона мерките за гарантиране на примирието в Близкия Изток, съобщиха световните агенции.

По думите на Блинкън Съединените щати остават ангажирани да работят с палестинските власти и ООН за бързото предоставяне на хуманитарна подкрепа и за мобилизиране на международната общност за възстановяването на ивицата Газа. Такъв ангажимент беше заявен и от американския президент Джо Байдън наскоро. Според него принципът за съществуване на две държави е единственото решение на конфликта, припомня БНР.

В същото време Байдън подчерта, че няма промяна в ангажимента му към сигурността на Израел и допълни, че докато страните в региона не признаят съществуването на израелската държава, "няма да има мир".

Въпреки затихването на конфликта през последните няколко дни, ситуацията между Израел и палестинците остава "взривоопасна", каза в интервю за БНР Мирослав Зафиров - дипломат от ООН , който е в екипа на пратеника на организацията за Близкия Изток. Той е участвал в преговорите между израелци и палестинци.

"Във всеки един момент ние можем да се върнем обратно в условията на ескалация, ако палестинските фракции начело с "Хамас" решат, че отново биха искали да обстрелват Израел, което за момента, особено с присъствието на делегация от Египет в ивицата Газа, е малко вероятно", каза Зафиров.

Напрежението между Израел и палестинците започна да расте преди месец, когато Израел наложи ограничения върху палестински събирания и празненства по случай началото на свещения месец Рамадан.

Израелската полиция постави бариери и заграждения в части на Ерусалим, в които вярващите обикновено се събират след вечерна молитва. Това доведе до недоволство и протести. Въпреки че впоследствие загражденията бяха премахнати, протестите на палестинското население не стихнаха.

В нов повод за недоволство се превърна заплахата от принудително изселване на няколко палестински семейства, живеещи в мюсюлманския квартал Шейх Джарах в Източен Ерусалим. От десетилетия тези семейства водят съдебни спорове с еврейски заселници за собствеността на жилищата. Хиляди палестинци протестираха през последните седмици в знак на солидарност със семействата, заплашени да загубят домовете си.

На 7 май се стигна до ескалация на напрежението в района на джамията Ал Акса, където десетки хиляди палестинци се бяха събрали за последната петъчна молитва преди края на свещения месец Рамадан. При сблъсъците в района на храма бяха ранени повече от 200 палестинци и най-малко 17 израелски полицаи.

"Хамас" изстреля ракети и балони със запалителни устройства, прикрепени към тях, към цели в Израел. Израел от своя страна също отговори с въздушни бомбардировки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG