Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булката не се подготвя активно за сватбата". Лидерите на ЕС обсъдиха бъдещето на Западните Балкани


Отляво надясно - Шарл Мишел, Олаф Шолц и Еди Рама на срещата от Берлинския процес в Тирана, 16 октомври 2023 г.
Отляво надясно - Шарл Мишел, Олаф Шолц и Еди Рама на срещата от Берлинския процес в Тирана, 16 октомври 2023 г.

По-бързи реформи, отваряне на пазарите и нови преговори между Сърбия и Косово. Това са част от условията, които лидерите на Европейския съюз (ЕС) заложиха за присъединяването на страните от Западните Балкани по време на среща в албанската столица Тирана.

Събитието се проведе в понеделник в рамките на т.нар. Берлински процес, създаден през 2014 г. с цел да подкрепи Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия в процеса по присъединяването им към ЕС.

Срещата на върха идва скоро след поредната ескалация на напрежението между Сърбия и Косово, както и на фона на руската инвазия в Украйна и на войната между Израел и палестинската паравоенна групировка Хамас.

Събитието откри председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той призова страните от Западните Балкани да покажат готовността си за присъединяването към ЕС, като приложат нужните за това реформи.

Шарл Мишел в Тирана
Шарл Мишел в Тирана

По-рано албанският премиер Еди Рама каза, че Западните Балкани и ЕС са като булка и младоженец и че „младоженецът“ ЕС не идва. В отговор Мишел каза че „булката не се подготвя активно за сватбата“.

Според председателя на Европейския съвет присъединяването на страните от региона към ЕС, започнало преди 20 години, се развива прекалено бавно. Планира се процесът да приключи до 2030 г.

По време на срещата председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен каза, че някои сектори на единния европейски пазар трябва да се открият към страните от Западните Балкани.

По думите на Фон дер Лайен обаче това не е достатъчна мярка и самите държави трябва също да отворят пазарите си едни към други.

Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Всички реформи, които са нужни за тази цел, ще бъдат подкрепени със средства от ЕС, добави председателката на ЕК и каза, че вече са подготвени инвестиции на стойност 30 млрд. евро.

„Само ако работим заедно, Западните Балкани ще отидат там, където им е мястото, в сърцето на ЕС“, каза още Фон дер Лайен.

И Мишел, и Фон дер Лайен настояха Сърбия и Косово да се върнат към преговорите и диалога.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц се включи в срещата на върха, като призова страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС възможно най-скоро.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани в Тирана, 16 октомври 2023 г.
Лидерите на ЕС и Западните Балкани в Тирана, 16 октомври 2023 г.

Президентът на Франция Еманюел Макрон също трябваше да присъства на събитието, но отмени пътуването си заради повишената опасност от терористични заплахи във Франция, обявена след убийството на учител миналата седмица. Престъплението беше определено като ислямистка атака.

Берлинският конгрес е инициатива на бившата канцлерка на Германия Ангела Меркел за сближаване на ЕС и Западните Балкани.

Всички шест държави, за които става въпрос, се стремят към еврочленство, но се намират в различни фази от процеса по присъединяване. Най-напреднала е Черна гора, следвана от Сърбия. Косово още очаква статут на кандидат за членство, а Босна и Херцеговина получи такъв в края на миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG