Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски военни самолети пускат "взривни предмети" над морски пътища в Черно море, твърди Украйна


Кораби, закотвени в Черно море
Кораби, закотвени в Черно море

Руски военни самолети са пуснали "взривни предмети" над възможните пътища за цивилни плавателни съдове в Черно море. Това е станало три пъти през последните 24 часа според военното командване на Украйна. Новосъздаденият морски коридор все още функционира, пише Ройтерс.

Новината идва на фона на разговора между президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера Николай Денков, в който е обсъждана сигурността във водите на Черно море и грубото ограничение на свободното корабоплаване от страна на Русия.

"Окупаторите продължават да тероризират пътя на цивилни кораби в Черно море с тактическа авиация, като пускат взривни предмети на възможните пътища на свободно придвижване на корабите", каза Южното военно командване на Украйна.

"През последното денонощие са регистрирани три такива атаки. Въпреки това навигационният коридор продължава да функционира под наблюдението на силите за отбрана", допълниха от военното командване.

Руското министерство на отбраната не отговори за коментар пред Ройтерс.

Във вторник говорителката на южното командване на Украйна каза, че Русия редовно пуска управляеми авиационни бомби, морски мини или други все още неизвестни взривни устройства в близост до коридора.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски каза, че експортният коридор ще продължи да функционира въпреки заплахите от страна на Русия и че е обсъдил въпроса за застраховането на корабите с най-малко един западен лидер.

Той направи този коментар, след като киевска консултантска компания, британска фирма за сигурност и специализиран украински пристанищен екип съобщиха, че Киев е бил принуден да преустанови използването на коридора поради заплахи от военни самолети и морски мини.

Украински официални лица обаче отрекоха маршрутът да е бил затварян. Те казаха, че десетки товарни кораби са пътували по маршрута от началото на отварянето му през август.

Украйна се опитва да изгради нов морски път без намесата на Русия, за да съживи морския си износ. Русия разглежда всеки кораб като потенциална военна цел, след като през юли се отказа от споразумението, сключено с посредничеството на ООН, което позволи на някои хранителни продукти, най-вече зърно, да се изнасят въпреки войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG