Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски разговаря с Денков и благодари за подкрепата на България за приемане на Украйна в ЕС


Volodimir Zelensky and Nikolay Denkov
Volodimir Zelensky and Nikolay Denkov

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на България за оказаната политическа подкрепа за европейските стремежи на Украйна в проведения видеоконферентен разговор с премиера Николай Денков, съобщи кабинетът на украинския държавен глава.

След седмица Европейската комисия трябва да публикува доклад за напредъка на кандидатите за членство в Европейския съюз. Очаква се в него да има препоръка за започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС.

В разговора на Зеленски и Денков са разисквани въпроси по сигурността във водите на Черно море, като се е обсъждало грубото нарушение от страна на Русия на свободата на корабоплаване, както и развитието по договореностите, постигнати при официалното посещение на Зеленски в България през юли тази година.

От 17 юли Русия провежда военни "учения" в изключителната икономическа зона на България (ИИЗ) в Черно море. Те започнаха, след като Русия прекрати сделката за износ на зърно от Украйна. "Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно", каза в края на септември министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Символично е, че водим този разговор в Международния ден на Черно море. За жалост руската агресия превърна Черноморския регион във военна зона и заплаха за свободата на корабоплаването. Ние, с общи усилия, трябва да намерим начини да осигурим безопасността на региона, който е важен за Европа и за света", каза Зеленски по време на разговора, според сайта на украинското президентство.


Украинският президент изрази готовността на Украйна да се включи в проекта за разминиране на водите на Черно море в контекста на отварянето на зърнен коридор покрай бреговете на трите страни.

Такава инициатива -за почистването на Черно море се подготвя от България, Турция и Румъния.

Специално внимание в разговора е обърнато на двустранното сътрудничество между Украйна и България.

"Оценявам високо ускоряването на украинско-българското сътрудничество. Вече се вижда как нашето единство, твърдата позиция на страните от Черноморския регион работят срещу руската агресия. Освен това ние сме благодарни за политическата подкрепа на България за европейските стремежи на Украйна, както и за активния принос към алеите на солидарността и украинската формула на мира", каза държавният глава на Украйна.

Зеленски изказа благодарност към Денков и за скорошните решения на българското правителство да подпомогне за повишаването на боеспособностите на Украйна, като изтъкна първостепенната важност от укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна на прага на зимата.

Денков подчерта категоричната подкрепа на България за Украйна и приятелските отношения между двете страни, пише в страницата на Министерски съвет във фейсбук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG