Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бурята "Киърън" взе жертви в Западна Европа. Има изчезнали хора


Мъж върви в калта в Монтемурло, близо до Прато, след проливен дъжд на 3 ноември 2023 г. Бурята "Киъран" връхлетя Тоскана късно на 2 ноември 2023 г., причинявайки смъртта на петима души според властите.
Мъж върви в калта в Монтемурло, близо до Прато, след проливен дъжд на 3 ноември 2023 г. Бурята "Киъран" връхлетя Тоскана късно на 2 ноември 2023 г., причинявайки смъртта на петима души според властите.

Най-малко петима души са загинали в италианския регион Тоскана, където бурята “Киърън“ предизвика рекордни дъждове и затвори жителите в домовете им, наводни болници и преобърна автомобили.

Така в петък броят на жертвите на бурята в Западна Европа достига 12, предаде Асошиейтед прес (АП).

В четвъртък в Испания, Франция, Белгия, Нидерландия и Германия загинаха най-малко седем души. Бурята връхлетя Западна Европа с ветрове със скорост около 200 км/ч. и се наложи затварянето на училища, летища и железопътни и фериботни услуги.

Жена в наводнение си апартамент в Тоскана
Жена в наводнение си апартамент в Тоскана

Италианските органи за защита на гражданите казаха, че за три часа от крайбрежния град Ливорно до вътрешната долина на Муджело са паднали 200 милиметра дъжд, който е довел до преливане на речни корита.

Областният управител на Тоскана Еудженио Джани публикува снимки от наводнените райони Кампи Бисенцио, Прато и Куарата. Най-малко трима души са в неизвестност в Тоскана, а един човек е изчезнал в планините в област Венето, северно от Венеция. В други области бе обявена тревога и властите предупредиха, че бурята се насочва към Южна Италия.

При преминаването на бурята са наводнени най-малко четири болници, включително в Пиза и Муджело. В цяла Тоскана бурята прекъсна железопътните линии и магистрали, а училищата бяха затворени.

Стотици хора не успяха да се приберат по домовете си, включително около 150 души, които останаха блокирани в Прато след спирането на влаковата линия в четвъртък вечерта. Около 40 000 души останаха без електричество в петък.

В петък бурята се оттегли от Северна Франция и атлантическото крайбрежие, но в някои региони продължиха проливните дъждове, докато спешните екипи разчистваха отломките от предишния ден.

Нормандия, Франция, 2 ноември 2023 г.
Нормандия, Франция, 2 ноември 2023 г.

Повече от половин милион френски домакинства останаха без електричество за втори ден, главно в западния регион Бретан. Влаковете бяха спрени в няколко области, а много пътища останаха затворени.

Френският президент Еманюел Макрон пътува в петък до опустошените от бурята райони на Бретан, а министър-председателят Елизабет Борн пътува до силно засегнатите райони на Нормандия.

Преди две седмици бурята „Бабет“ нахлу от Атлантическия океан и предизвика тежки наводнения в Северна Ирландия и части от Великобритания. През лятото силни бури връхлетяха и Централна Гърция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG