Връзки за достъпност

Извънредни новини

Холивудските актьори постигнаха споразумение за по-високи доходи след 118 дни стачка


Член на SAG-AFTRA по време на стачка пред Paramount Pictures Studios, в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 3 ноември 2023 г.
Член на SAG-AFTRA по време на стачка пред Paramount Pictures Studios, в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, 3 ноември 2023 г.

Профсъюзът на американските актьори постигна предварително споразумение с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), с което се слага край на 118-дневната стачка, казаха днес от SAG-AFTRA.

SAG-AFTRA - най-големият холивудски профсъюз, представляващ 160 000 филмови и телевизионни актьори, както и Гилдията на американските писатели (WGA), се присъедини към стачката на филмовите и телевизионни сценаристи на 14 юли.

Това се отрази на кино индустрия и забави работата по множество големи телевизионни предавания и филми. Актьорите настояваха за по-добро заплащане и гаранции, че използването на изкуствен интелект няма да се отрази на работата им.

Президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър написа в профила си в социалните мрежи: "Направихме го!" Тя благодари на членовете на асоциацията за това, че издържаха до постигането на тази историческа сделка.

Дънкан Крабтрий-Ирланд, водещият преговорите, каза пред Ройтерс, че при постигането на споразумението е имало сълзи, много усмивки и прегръдки.

„Тригодишният договор ще има дългосрочно значение за бъдещето на нашите членове в тази индустрия", допълни той.

Профсъюзът заяви, че сделката се оценява на повече от 1 млрд. долара и включва увеличение на минималните заплати, нов бонус за "участие в стрийминг" и повече защита срещу възпроизвеждане на техните образи и гласове от изкуствен интелект.

SAG-AFTRA каза, че стачката ще приключи официално в четвъртък, а повече подробности ще бъдат оповестени след среща в петък.

В Алианса на филмовите и телевизионните продуценти са доволни от постигането на предварителното споразумение и очакват с нетърпение индустрията да възобнови работата си по разказването на велики истории.

„Сделката осигурява на SAG-AFTRA най-големите печалби по договор в историята на профсъюза.", допълниха от AMPTP.

Забавяне при големите продукции

Едни от най-очакваните премиери на "Дюн": Част втора" и "Фантастичната четворка" бяха забавени с няколко месеца, а "Отмъстителите: Династията Канг" и "Отмъстителите: Тайните войни“ бяха отложени с година.

Засегнати са и екранизациите на анимациите на Disney – „Моана“ и „Лило и Стич“, както и поредицата „Аватар“ на Джеймс Камерън и „Падингтън в Перу“.

Членовете на профсъюза празнуват след сключването на сделката
Членовете на профсъюза празнуват след сключването на сделката

Освен закъсненията на филмите, холивудските звезди не посещават и събития като премиери на филми, докато трае стачката, тъй като правилата на профсъюза им забраняват да работят, включително да промотират или рекламират проекти.

Към увеличаването на заплатите и гаранциите за изкуствен интелект, SAG-AFTRA призова за увеличаване на хонорарите и по-високи вноски в пенсионните и здравните планове на актьорите.

Реакцията на звездите

Актьорите Зак Ефрон, Джейми Лий Къртис, Манди Мур и Алек Болдуин приветстваха сделката с радост и поздравиха преговарящите за добре свършената работа през профилите в социалните си мрежи.

Носителката на "Оскар" Октавия Спенсър написа в социалните мрежи: "Кой друг танцува в момента??? Готови сме да работим, след като стачката приключи! Поздравления и благодарности на нашия комитет по преговорите!"

Гилдията на американските сценаристи (WGA) приключи своята отделна стачка през септември, след почти пет месеца. Комбинацията от стачките на актьорите и сценаристите е струвала на калифорнийската икономика повече от 6,5 млрд. долара досега.

Това беше първата съвместна стачка от 1960 г. насам, когато членовете на WGA и на Гилдията на филмовите актьори напускат работа в борба за възнаграждения за филми, продавани на телевизионни мрежи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG