Връзки за достъпност

Извънредни новини

След първоначален отказ. България трябва да допусне молбата за закрила на иранец със смъртна присъда, реши съдът


Алиреза Бейги Ризи
Алиреза Бейги Ризи

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) неправомерно е отказала да разгледа молбата за закрила на иранец, който казва, че е осъден на смърт в страната си. Това става ясно от решение на Административния съд София - град, съобщи в сряда за Свободна Европа адвокатът на иранския гражданин.

Съдът отменя отказа на ДАБ и задължава агенцията да разгледа молбата, пише още в решението.

Става дума за случая на иранеца Алиреза Бейги Ризи, която се отказва от исляма и приема християнството. В родината си той е преследван заради религията си. Той бяга в България, но властите му отказват убежище.

Когато разбира, че е бил задочно осъден на смърт в Иран, Ризи подава последваща молба за закрила пред ДАБ, но агенцията изобщо не я допуска за разглеждане. Впоследствие Ризи обжалва това решение на ДАБ пред Административния съд София-град (АССГ).

От отсъждането на АССГ, оповестено в сряда, става ясно, че съдът приема жалбата на иранския гражданин за основателна. Според него решението на ДАБ да не допусне молбата е "процесуално неправилно и незаконосъобразно".

Съдът отхвърля и мотива на агенцията, че Ризи е представил само фотокопие от смъртната си присъда, а не оригинал, и постановява молбата да бъде върната за разглеждане.

Според АССГ е изпълнено условието за допускане на такива повторни молби, а именно да са възникнали нови обствоятелства, а оценката им по същество се случва едва на следващ етап. В случая такова обствоятелство е смъртната присъда, за която Ризи научава от свои роднини преди няколко месеца.

Практиката в Иран е смъртните присъди да се връчват само лично. Затова и семейството на Ризи не разполага с оригинал, който да бъде показан пред българските власти.

ДАБ отхвърли първата молба на Ризи с аргумента, че бежанската история на Ризи не звучи достоверно и че "общата обстановка в Иран не дава основание за страх от преследване".

Заключението на агенцията се случва на фона на продължаващите по това време антиправителствени протести в Иран, породени от строгите религиозни ограничения. Те избухнаха след смъртта на млада жена, задържана заради "неправилно" носене на забрадката. Стотици хора бяха задържани заради участието си е протестите, няколко от тях бяха екзекутирани.

"Искам да живея". Той е осъден на смърт в родината си, но България му отказва закрила
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG