Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кръв, пот и сълзи". Карла Соуса, която разказа за сексуалния тормоз в спорта


Мексиканската актриса Карла Соуза със статуетката за най-добра актриса на 51-вите награди "Еми", Ню Йорк, 20 ноември
Мексиканската актриса Карла Соуза със статуетката за най-добра актриса на 51-вите награди "Еми", Ню Йорк, 20 ноември

През 2018 г. тя разказва, че е станала жертва на сексуално насилие като по-млада. Не разкрива насилника, но решава да се бори за правата на жените с филм, който описва какво преживяват спортистки в родината ѝ. Мексиканската актриса Карла Соуса спечели "Еми" и е Човек на деня на Свободна Европа.

Мексиканският филм "Падане" (в оригинал La Caida, на английски Dive), който разглежда темите за сексуалното насилие и психичното здраве в спорта, триумфира на галавечерта на международните награди "Еми" в Ню Йорк.

Драмата, базирана на реални събития, спечели две важни награди - за най-добър телевизионен филм и най-добра актриса за главната роля на Карла Соуса, която е и продуцент. По този начин филмът, чиято премиера беше през 2022 г. в платформата Amazon Prime Video, стана едно от малкото отличени латиноамерикански заглавия.

Режисьорка на филма е аржентинката Лусия Пуенсо. Историята хвърля светлина върху реалността на много спортистки в Мексико, които трябва да избират между това да защитят кариерата си или да съобщят за преживян сексуален тормоз.

Скоковете във вода са спортът, който е дал на Мексико голяма част от олимпийските медали на страната. През последните 15 години това се превръща в привлекателен спорт и за момичетата, но авторите на филма разкриват какво се е случило с много мексикански гмуркачки, напомняйки неудобната истина.

37-годишната Соуса, която играе олимпийска гмуркачка, каза след получаването на наградата, че е била шокирана от това, което е научила. Тя разказа, че заснемането на филма ѝ е струвало "кръв, пот и сълзи". Преминала е през тежка физическа подготовка и е прекарала 3 години в интервюта на гмуркачки, които са били жертви на сексуално насилие, лекари, експерти и журналисти, които са разкрили такива случаи.

„Разбрах, че това е историята, която трябва да разкажа, тъй като никой друг не искаше да го направи. Това са неща, които вълнуват и те карат да се замислиш“, каза още актрисата и продуцент, която подготвя лентата в продължение на 10 години. Тя чувства дълг към жертвите, споделили с нея своите преживявания, а и с вярата, че това е част от процеса на справяне с нейната травма.

През февруари 2018 г. Соуса разкрива в предаването на мексиканската журналистка Кармен Аристеги, че е била жертва на сексуално посегателство, когато е била на 22 години. Тогава е била изнасилена от режисьор на телевизионно предаване, в което е работила, като не назовава името му.

Актрисата е бременна с третото си дете
Актрисата е бременна с третото си дете

Една от спортистките, чиито лични истории са вдъхновили филма, е гмуркачката Азул Алмазан, която става консултант при писането на сценария. На пресконференцията тя благодари на журналистката Беатрис Перейра, че единствена се е осмелила да се застъпи за нея през 2001 г., когато след като представя Мексико на Олимпийските игри в Сидни през 2000, обвинява публично известния треньор Раул Руеда в сексуален тормоз.

В писмо от седем страници, озаглавено "Аз обвинявам" тя разказва как той е гледал порно, докато е седяла до него, и че той ѝ е правил масажи - въпреки че това е работа на физиотерапевт, което я е карало да се чувства много неудобно. Въпреки това, вместо да получи подкрепа, Алмазан получава само отпор, психологически натиск и жалбата ѝ е архивирана чак до 2018 г.

След това тя води съдебно дело срещу треньора, срещу когото вече са подадени и още жалби. Той е обвиняван и от родителите на бъдещата си съпруга, която тренира от дете, че е правил секс с нея, когато е била на 15, а той на 45 г.

В "Падане" се разказва именно за това как обществото отказва да приеме такива факти. Соуса играе ролята на Мариел - олимпийска медалистка, която е раздвоена между лоялността на цялото си семейството към нейния треньор и обвиненията в сексуално насилие, които го уличават. Те идват от майката на 14-годишна гмуркачка, която е избрана да стане новата партньорка на Мариел в тренировките.

Първата ѝ реакция е да се опита да убеди майката на момичето да оттегли обвиненията. Но самата тя започва да води битка със съвестта си. Филмът изследва изолацията и натиска, които тегнат над спортисти, станали жертви на сексуално насилие.

Карла Сусана Оливарес Соуса е родена на 11 декември 1985 г. в Мексико сити в семейството на баща чилиец и майка мексиканка. Баба ѝ - Елба Силва, е помощник-готвач на семейство на милиардера Рокфелер в продължение на 20 години, след като имигрира в Ню Йорк от Чили през 60-те години на ХХ в.

Соуса учи актьорско майсторство в родния си град, а след това и във Франция, където става част от професионална трупа, която обикаля цялата страна. След като получава покана да учи в лондонското Central School of Speech and Drama, което завършва през 2008 г. Към края на обучението си получава награда за най-обещаваща млада актриса.

По-късно се връща в Мексико. Дебютът ѝ в телевизията е през 2009 г., когато започва да се снима в сериали. Сред филмовите ѝ роли са латиноамериканската екранизация на "Разум и чувства" на Джейн Остин "От Прада до Нада", и два мексикански касови хита - "Ние, благородните" и "Инструкциите не са включени". През 2014 г. Соуза се мести в Лос Анджелис. Една от най-известната ѝ роли е в юридическия сериал на ABC "Как да ти се размине убийство", а по-късно и в ситкома "Икономика на дома".

През февруари 2015 г. Соуза се появява на корицата на Women's Health. На 21 март същата година тя изнася лекция на TEDx, озаглавена "Сладки са плодовете на несгодите". Тя се превръща в най-търсената испаноезична лекция на TEDx с милиони гледания.

От 2014 г. Карла Соуса е омъжена за Маршал Тренкман и вече имат две деца - дъщеря Джана (родена през 2018 г.) и син Лука (роден през юни 2020 г.).

Форум

XS
SM
MD
LG