Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борис Митов от Свободна Европа получи Голямата награда за журналистика в конкурса "Валя Крушкина"


Борис Митов с Голямата награда за журналистика "Валя Крушкина".
Борис Митов с Голямата награда за журналистика "Валя Крушкина".

Борис Митов от Свободна Европа получи Голямата награда за журналистика в конкурса "Валя Крушкина" за 2023 г.

Журито отличи и трима други автори в медията - Диляна Теохарова, Мария Черешева и оператора Мирослав Михайлов.

Борис Митов
Борис Митов

Наградите се връчват за 12-и път. Те носят името на репортерката от БНТ Валя Крушкина, която загуби битката с рака, след като посвети години на телевизионните си репортажи по социални теми.

Митов беше отличен за три материала, които показват неадекватност на прокуратурата в различни ситуации:

Наградата за пишещ журналист получи Самуил Димитров от Медиапул за статията си „Дребният шрифт е забранен: Фирми за бързи кредити губят дела заради малки букви“.

Наградата за снимащ журналист спечели операторката от БНТ Анна Андреева. Във филма "Изследователи на ледения юг" (автор - Мария Чернева) тя показва живота в българската база на остров Ливингстън.

Част от отличените
Част от отличените

Наградата за журналист от електронна медия отиде при Владислава Тричкова от bTV. Нейният репортаж „Дестинация оцеляване“ разказва за голямата разлика между България и други европейски страни, когато става дума за даряване на органи и спасяване на човешки живот.

В категорията "Журналист-надежда", която е за млади репортери, победител стана Михаил Мишев. Неговата статия е публикувана в онлайн медията "Клин Клин" - „Как 667 души дариха в един и същи ден 460 000 лв. на ДПС“.

Журито се състои от журналисти от различни медии, включително и такива, които през годините са получавали тези награди. Във всяка категория, без Голямата награда, бяха обявени и носителите на второ и трето място.

Диляна Теохарова
Диляна Теохарова

Диляна Теохарова от Свободна Европа зае третото място в категорията "Журналист-надежда" за статия, посветена на психологията на насилника.

Мария Черешева, която води предаване в Дарик Радио, зае второ място в категорията "Журналист от електронна медия" за разследване, публикувано в Свободна Европа. То разкрива как пред очите на "Фронтекс" България държи мигранти в нечовешки условия.

Операторът Мирослав Михайлов зае трето място в категорията "Снимащ журналист" за филма "Неразкритите взривове" (автори: Борис Митов и Николай Лавчиев). Там е показана връзката между взривове в оръжейни заводи в България и Чехия, и отравянето на български оръжеен търговец. Следите в тези различни епизоди от последните над 10 години водят към руските служби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG