Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ блокираха резолюция за спиране на огъня в Газа


Заседание на Съвета за сигурност на ООН от 8 декември 2023 г.
Заседание на Съвета за сигурност на ООН от 8 декември 2023 г.

САЩ спряха резолюция, която призовава към прекратяване на огъня в Ивицата Газа, съобщиха международните агенции. Гласуването протече в Съвета за сигурност на ООН. САЩ наложиха вето на документа.

Обсъждането идва на фона на войната между държавата Израел и групировката Хамас, която продължава вече два месеца.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Тя управлява Ивицата Газа от 2007 г. По данни на екстремистката ислямистка групировка Израел е причинил смъртта на повече от 17 000 палестинци.

Израел отговаря на нападението на Хамас от 7 октомври, когато групировката навлезе в страната, уби над 1200 цивилни и взе за заложници други над 240 души. Оттогава Тел Авив води война, чиято цел е унищожението на Хамас.

По време на гласуването в Съвета за сигурност в петък САЩ бяха единствената държава, гласувала против призива за прекратяване на огъня. Вашингтон се аргументира с това, че примирието би било от полза единствено за Хамас.

Великобритания, чиито позиции обикновено съвпадат с тези на Съединените щати, гласува "въздържал се".

Документът беше внесен от генералния сектерар на ООН Антониу Гутериш. Той се възползва от правото си да поставя пред Съвета за сигурност въпроси, свързани с криза, "застрашаваща международния мир". Това право много рядко се използва от ръководителите на ООН.

ООН традиционно приема повече резолюции, осъждащи Израел, отколкото е броят на резолюциите, критикуващи всички останали страни накуп, сочат данни на мониторинговата организация UN Watch. От 2015 до 2022 г. Общото събрание на ООН е приело 140 резолюции, критикуващи Израел – основно за отношението на тази държава към палестинците или към съседните ѝ страни. В същия времеви период са гласувани общо 68 критични резолюции срещу други държави.

САЩ и Великобритания нееднократно са казвали, че ООН има ясно изразено предубеждение към Израел.

В петък представителят на Великобритания в Съвета за сигурност каза, че страната му е загрижена за хуманитарната ситуация в Ивицата Газа и настоява да се спре унищожаването на населението ѝ.

САЩ призовават Израел да предпазва цивилните в Газа и критикува Израел за това, че не спазва този ангажимент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG