Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блинкен критикува Израел, че не спазва намеренията си да защити цивилните в Газа


Разрушена при израелска атака сграда в южната част на Газа
Разрушена при израелска атака сграда в южната част на Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разкритикува Израел заради офанзивата му в южната част на Ивицата Газа. По думите му има разминаване между декларираните намерения на Тел Авив да защити цивилните и това, което се случва на практика, предаде Ройтерс.

Хамас е ислямистка палестинска групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Израел се намира в състояние на война, след като Хамас нападна страната на 7 октомври, убивайки 1200 души и взимайки за заложници други 240.

Критиката на Блинкен идва, след като пълномащабната офанзива на Израел в Газа беше възобновена миналия петък след временното примирие, при което бяха разменени заложници на Хамас за палестински затворници в Израел.

След среща с британския външен министър Дейвид Камерън във Вашингтон Блинкен призова Израел да предприеме конкретни стъпи , които да гарантират сигурността и достъпът на храна, вода и лекарства на цивилните в Газа.

"Наистина е наложително Израел да заложи на защитата на цивилните, защото остава празнина между намерението да се защити цивилното население и реалните резултати, които виждаме на място", отбеляза той.

По-рано израелското правителство заяви, че няма да спре офанзивата си, докато не унищожи въоръжените групи на Хамас. Тел Авив настоява, че предприема стъпки за минимизиране на щетите за цивилните, включително с предупреждения за военни операции.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря отделно по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и краля на Йордания Абдула в четвъртък. Байдън е отбелязал критичната необходимост от защита на цивилните, включително чрез хуманитарни коридори, които позволяват на хората да се придвижват безопасно от определени зони на военни действия, съобщи Белият дом.

Повече от 17 170 палестинци са били убити и 46 000 ранени от началото на израелската офанзива, сочат данни на контролираното от Хамас министерството на здравеопазването в Газа.

Междувременно Израел се съгласи, по искане на САЩ, да отвори граничния пункт "Керем шалом" за проверка и инспекция на хуманитарната помощ, доставена в Газа през пункта "Рафах" на границата с Египет.

От седмици Вашингтон обсъжда с Тел Авив евентуалното отваряне на "Керем шалом", за да се ускори проверяването на камионите. Това ще стане в следващите няколко дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG