Връзки за достъпност

Извънредни новини

Примирието между Израел и Хамас приключи. Газа отново е под обстрел


Израелски войник в Ивицата Газа, 1 декември 2023 г.
Израелски войник в Ивицата Газа, 1 декември 2023 г.

Временното примирие във войната между Израел и Хамас изтече в петък сутринта, предаде Ройтерс. Израел възобнови бойните си операции срещу Хамас в Ивицата Газа и обвини групировката, че е нарушила споразумението за военна пауза.

Новината идва седмица след началото на временното примирие между двете страни миналия петък. Паузата доведе до освобождаването на 97 израелски и чуждестранни заложници, отвлечени от Хамас, и на 210 палестинци, държани в израелски затвори. Беше улеснено и влизането на хуманитарна помощ в Газа, където се води войната.

Хамас е палестинска ислямистка групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Малко преди края на примирието израелските военни сили съобщиха, че са прехванали ракета, изстреляна от Газа, и отправиха обвинение към Хамас. Групировката не е коментирала случая и не е поемала отговорност.

Израел обвини ислямистката групировка и в нарушаване на споразумението за освобождаване на всички жени, държани като заложници.

„С подновяването на бойните действия ние подчертаваме, че израелското правителство се ангажира да постигне целите на войната - да освободим заложниците си, да елиминираме Хамас и да се уверим, че Газа няма да представлява заплаха за жителите на Израел“, гласи изявление от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В петък палестински медии, цитирани от Ройтерс, съобщиха за израелски въздушни и артилерийски удари в Газа. Ал Джазира предаде за повече от 30 убити в Ивицита вследствие от израелския обстрел.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който беше на официално посещение в Израел, призова страната да избегне цивилните жертви и масовото разселване сред населението в Газа.

Блинкен настоя Израел да пази и критичната инфраструктура в Ивицата - болници, електроцентрали и водни съоръжения.

В петък Израел публикува карта с „безопасни зони“ в Газа. Целта на картата е местните жители да се ориентират по-добре и да могат да се евакуират.

Войната между Израел и Хамас започна на 7 октомври с нападение на ислямистката организация над Израел. При него загинаха 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от Хамас.

Израел отговори на тази атака с пълномащабна офанзива, обстрел и блокада над Ивицата Газа, контролирана от Хамас.

Според местните власти, цитирани от ООН и международни агенции, до момента действията на Израел в Ивицата са довели до над 15 000 жертви от палестинска страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG