Връзки за достъпност

Извънредни новини

След шеста размяна на хора. Примирието между Израел и Хамас продължава поне още ден


Хеликоптер с израелски заложници, освободени от Хамас, каца в медицинския център Шеба в Рамат Ган, Израел, рано в четвъртък, 30 ноември 2023 г.
Хеликоптер с израелски заложници, освободени от Хамас, каца в медицинския център Шеба в Рамат Ган, Израел, рано в четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Временното примирие между Израел и ислямисткото палестинско движение Хамас в Ивицата Газа ще продължи поне още един ден, макар че първоначалният му срок изтече в четвъртък сутринта.

Решението беше обявено от израелската армия с уточнението, че то е взето "в светлината на усилията на посредниците да продължат процеса по освобождаване на заложниците".

Това стана факт часове, след като американският държавен секретар Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив на трето официално посещение от началото на военния конфликт в Близкия изток.

Целта му е да обсъди с израелските управляващи продължаването на временното примирие и увеличаването на хуманитарната помощ за Ивицата Газа, където израелската армия провежда сухопътна операция.

Войната в Близкия изток избухна, след като на 7 октомври Хамас извърши мащабна атака срещу Израел, при която бяха убити 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници. Палестинското движение е определяно от САЩ, ЕС, Израел и други страни като терористична организация.

До решението за удължаване на временното примирие се стигна, след като в ранните часове на четвъртък Хамас пусна шестата група заложници. Става въпрос за две израелки от руски произход, десетима израелци и четирима тайландски поданици, обяви израелската армия.

В отговор Израел освободи 30 палестински затворници, включително и 22-годишната активистка Ахед Тамими.

Така през първите шест дни от примирието са освободени поне 97 заложници, като по данни на израелската армия в Ивицата Газа остават 145 души.

Освобождаването на над 90 жени и деца от Хамас беше потвърдено и от министър-председателя и външен министър на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани пред Съвета за сигурност на ООН. По думите му освободените от Израел палестински затворници са 210-има.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG