Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заложници срещу затворници. Кои са хората, които Хамас и Израел разменят


Палестинец, освободен от израелски затвор, прегръща майка си. 26 ноември 2023 г.
Палестинец, освободен от израелски затвор, прегръща майка си. 26 ноември 2023 г.

Един израелски заложник срещу трима палестински затворници. Такива са условията на временното примирие във войната между Израел и Хамас. Зад тази сметка обаче стоят историите на десетки жени, деца и младежи, доскоро лишени от свобода и от двете страни. Кои са те и каква е разликата между тях?

Семейство се събира в детска болница в Израел, след като е било разделено близо два месеца. Усмихнат баща прегръща съпругата и децата си, които са били държани за заложници от палестинската ислямистка организация Хамас. Сега те са свободни и готови да се приберат у дома.

На малко повече от 50 километра от болницата се намира град Рамала в окупирания от Израел Западен бряг. Бял автобус с емблемата на Червения кръст си проправя път през тълпа от хора, които развяват палестински знамена.

От автобуса слизат млади момчета. Щастието им не може да се скрие, въпреки че празненствата са забранени от израелските власти. Тези палестинци, още ненавършили 18 години, празнуват освобождаването си от затворите в Израел.

Такива сцени се разиграват в Израел и Западния бряг от миналия петък насам. Заложници, отвлечени от Хамас, се разменят за палестинци, държани в израелски затвори. И от двете страни освободените са жени, деца и тийнейджъри.

Това се случва заради временно примирие във войната между Израел и Хамас, започнала на 7 октомври. След като Хамас нападна Израел, Тел Авив отвърна с пълномащабна офанзива и блокада на Ивицата Газа, където живеят 2,3 млн. палестинци.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

При нападението срещу Израел групировката взе за заложници около 240 души - израелци, чужденци и хора с двойно гражданство, включително деца. Целта на временното примирие, договорено с посредничеството на Катар, Египет и САЩ, беше 50 от заложниците да бъдат освободени от петък до понеделник.

В замяна за всеки освободен заложник Израел пуска по трима палестинци, държани в израелски затвор. Хиляди палестинци, включително момчета и момичета между 14 и 18 години, са лишени от свобода в Израел. Те често са задържани за дълго време без съдебен процес, най-често за агресивни действия срещу израелски военни.

В сделката за примирието Израел пое ангажимент да освободи 150 от тях.

В понеделник беше обявено удължаване на сделката с поне два дни. За всеки 10 заложници, освобождавани от Хамас, Израел ще добавя още един ден към военната пауза и ще пуска още 30 затворници.

Кои са освободените израелски заложници

От петък до понеделник вечерта Хамас освободи 50 израелски заложници съгласно споразумението. В първия ден от примирието бяха пуснати 13 израелци - 4 деца с майките им и няколко възрастни жени.

Всички с изключение на един от тях са отвлечени от кибуца Нир Оз, който беше опустошен при атаката на Хамас срещу Израел.

Мъж посреща съпругата и дъщерите си, които са били задържани кто заложници от Хамас.
Мъж посреща съпругата и дъщерите си, които са били задържани кто заложници от Хамас.

В събота освобождаването на заложници беше за кратко отложено заради спор около достъпа на хуманитарна помощ в Газа. Според примирието стотици камиони на ден трябва да бъдат допускани в Ивицата, за да доставят храна, вода, гориво и медикаменти, каквито на практика липсват от началото на израелската блокада.

Все пак Хамас освободи 6 жени и 7 деца. 13 израелци бяха пуснати в неделя, а в понеделник вечер бяха освободени още 11 израелски заложници.

От освободените в понеделник израелци всички са с двойно гражданство - трима с френско, двама с германско и шестима с аржентинско.

Това не е необичайно. От всички заложници на Хамас (около 240) поне половината са чужденци или израелци с двойно гражданство от над 40 държави - Аржентина, Бразилия, Чили, Франция, Германия и други.

В неделя Хамас пусна израелец с руско гражданство - първият мъж, освободен от Хамас. Неговото освобождаване не беше част от примирието, но групировката го мотивира с „усилията“ на руския президент Владимир Путин в подкрепа на палестинската кауза.

Хамас освободи няколко заложници и преди да бъде постигната сделка за временно примирие. На 20 октомври бяха пуснати майка и дъщеря с двойно американско и израелско гражданство.

Три дни по-късно бяха освободени други две жени от Израел. В плен на Хамас останаха техните съпрузи, които също са били отвлечени.

Кои са освободените от Хамас чужденци

Освен израелците, за които се отнася сделката между Израел и Хамас, ислямистката организация пусна на свобода и няколко чужденци.

В петък бяха освободени 10 тайландци и един филипинец, които също са били държани като заложници. През уикенда Хамас пусна още 7 граждани на Тайланд.

Тайландските заложници в автобус на Червения кръст, 26 ноември 2023 г.
Тайландските заложници в автобус на Червения кръст, 26 ноември 2023 г.

Поне 20 тайландци попаднаха сред заложниците, отвлечени от Хамас при нападението над Израел. Причината те да бъдат в Израел е работата им в местни ферми. Според информация на израелското вътрешно министерство хиляди тайландци идват в страната като селскостопански работници.

Къде са останалите заложници

Международните агенции цитират информация, според която не всички заложници, държани в Газа, се намират под контрола на Хамас.

По-малки военни групировки като „Ислямски джихад“ вероятно държат част от заложниците. По думи на премиера на Катар Мохамед Ал Тани, цитиран от Файненшъл таймс, има поне още 40 жени и деца заложници в Газа, които не са държани от Хамас.

Част от мотивацията на групировката да се съгласи на временното примирие е да си спечели време, за да намери заложниците, които не се намират под неин контрол.

Палестинци, освободени от израелски затвори, празнуват в окупирания Западен бряг, 24 ноември 2023 г.
Палестинци, освободени от израелски затвори, празнуват в окупирания Западен бряг, 24 ноември 2023 г.

Кои са палестинците, освободени от затвора

От петък до понеделник Израел освободи 150 палестинци, държани в израелски затвори. От тях 31 са жени, а 119 - тийнейджъри на възраст над 14 години.

По-голямата част от непълнолетните са момчета, но има и няколко момичета. 98 от 150-те освободени са били държани в затвора без повдигнати обвинения, пише Си Ен Ен.

Това са най-вече хора от окупирания Западен бряг и Йерусалим. Те са задържани за опити за нанасяне на удари с нож, хвърляне на камъни по израелски военнослужещи, изработване на експлозиви, повреждане на имущество или подстрекателство в социалните мрежи.

Някои се намират в затворите заради контакт с организации, определяни от властите като враждебни. Ал Джазира споменава притежанието и производството на ножове и кинжали, както и незаконното влизане в Израел като допълнителни мотиви за задържане на палестинците.

Семейството на Исраа Джаабис (в средата) я посреща, след като тя е освободена от израелски затвор, 26 ноември 2023 г.
Семейството на Исраа Джаабис (в средата) я посреща, след като тя е освободена от израелски затвор, 26 ноември 2023 г.

Много палестинци са лишавани от свобода по административен път, без да са преминали през съдебен процес и да имат повдигнати обвинения, пише Ройтерс.

Правозащитни организации осъждат тази практика. Според тях затворените палестинци се сблъскват с физическо, психическо и сексуално насилие, както и лоши здравни условия.

По информация на група за правата на палестинските затворници, цитирана от Си Ен Ен, в Израел има около 8300 палестинци, лишени от свобода. Над 2000 са арестувани в периода след началото на войната между Израел и Хамас.

Кадрите от световните агенции показаха палестински семейства, които се събират отново, след като близките им са прекарали месеци и дори години в затвора.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG