Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната между Израел и Хамас спира за четири дни заради сделка за размяна на заложници


Роднини и приятели на държаните като заложници от Хамас над 200 души призоваха на 21 ноември Бенямин Нетаняху да направи всичко по силите си да ги върне в Израел. Шествието се проведе в Тел Авив.
Роднини и приятели на държаните като заложници от Хамас над 200 души призоваха на 21 ноември Бенямин Нетаняху да направи всичко по силите си да ги върне в Израел. Шествието се проведе в Тел Авив.

Израел и Хамас сключиха сделка за четиридневна пауза на боевете. В замяна 50 израелски жени и деца, които бяха отвлечени преди повече от месец, ще бъдат освободени. Това стана ясно от официално изявление на кабинета на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, цитирано от световните агенции.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Сблъсъците с Израел започнаха, след като Хамас извърши нападение на израелска територия, в което загинаха 1200 души, а 200 бяха взети в плен. Тел Авив отговори с масирани атаки по въздух и земя срещу територията на Ивицата Газа, която частично овладя. Властите в Газа, контролирани от Хамас, твърдят, че броят на загиналите е вече над 14 000 души.

Сделката между враждуващите страни, сключена в сряда, включва още и освобождаването на 150 палестинци, които са държани в затвори в Израел. Заедно с това в Ивицата Газа, която от повече от месец е под блокада, ще бъдат допуснати стотици камиони хуманитарна помощ.

В допълнение от кабинета на Нетаняху съобщават още, че паузата на боевете ще бъде удължавана с по един ден за всеки 10 заложници, които бъдат освободени от Хамас. В съобщението не се споменава дали подобно допълнително споразумение включва освобождаването на палестинински затворници.

„Правителството на Израел е решено да върне всички заложници вкъщи. Тази нощ приехме предложената сделка като първа стъпка в постигането на тази цел“, се казва в изявлението на Нетаняху.

В него се казва още, че Тел Авив не променя крайните си цели и че ще продължи войната до постигането им – връщането на всички заложници, унищожението на Хамас и сигурност, че в Газа няма да управлява някой, който застрашава Израел.

В съобщение от Хамас за сделката се казва още, че Тел Авив се е съгласил да не напада и арестува никого във всички части на Газа по време на паузата в боевете.

Правителството на Катар, което влезе в ролята на медиатор между двете враждуващи страни, съобщи че началният час на примирието ще бъде обявен в следващите 24 часа. От там казаха още, че служители на Червения кръст ще работи в Газа, за да бъде посредник при освобождаването на израелските заложници.

Освобождаването на заложниците и затворниците на двете страни ще започне от четвъртък, съобщават израелски медии. Това ще даде време на граждани на страната да оспорят освобождаването на палестински затворници пред Върховния съд на страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън привества сделката. Вашингтон също беше една от страните, които бяха част от преговорите.

„Днешната сделка трябва да върне у дома още американски заложници и аз няма да спра преди всички те да бъдат освободени“, каза Байдън.

За сделка между Хамас и Израел се преговаря от седмици. В последните дни призивите за това се увеличиха значително, след като израелската армия получи критики от ООН заради обсадата на болницата "Ал-Шифа" в град Газа, при която починаха пациенти и недоносени бебета. Израел обаче твърди, че болницата е използвана за щаб на Хамас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG