Връзки за достъпност

Извънредни новини

Милионерите и милиардерите на Хамас. Откъде идват парите им


Един от синовете на лидер на Хамас позира на леглото в луксозна хотелска стая в Катар Снимка: RKOTOfficial/twitter
Един от синовете на лидер на Хамас позира на леглото в луксозна хотелска стая в Катар Снимка: RKOTOfficial/twitter

Те не са в Ивицата Газа, управляват организацията от чужбина. Живеят в луксозни имоти, имат частни самолети. Откъде лидерите на Хамас получават милионите си?

Докато народът им тъне в бедност и е третиран като жив щит, лидери на Хамас живеят като милиардери.

Хамас е организация, обявена за терористична от Европейския съюз, САЩ и други страни. Тя е отговорна за убийството на около 1400 души на 7 октомври, когато извърши масирано нападение срещу Израел. Бяха отвлечени над 240 израелци. Последваха пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа.

Хижи, палатки, глад и отчаяние… Ивицата Газа е наричана "най-големият открит затвор в света". Но има нещо странно там - в това малко парче земя са регистрирани няколкостотин милионери. Има и няколко милиардери.

Исмаил Хания

Хания е един от лидерите на Хамас. Семейното му богатство се оценява на 2,5 млрд. долара. Той не живее в Ивицата Газа от 2019 г. По-големите му деца (а те са общо 13 на брой) често публикуват в социалните мрежи снимки от луксозни хотели в Истанбул и Доха.

Хания има частен самолет и лети до Москва, Техеран, Истанбул и Кайро

Хания има частен самолет, с който често пътува до Москва, Техеран, Истанбул и Кайро. Един от синовете му е наричан "бащата на къщите" в Ивицата Газа.

Лидерите на Хамас не живеят в Ивицата Газа, а управляват радикалната организация от чужбина. Германският таблоид Билд разказва за луксозния им живот.

Халед Машал, Юнис Кафише, Муса Абу Марзук

Бившият шеф на политбюро на Хамас Халед Машал също се занимава с недвижими имоти. Той ръководи и финансовите операции на екстремистката организация. През 2012 г. той бяга от Дамаск, за да избегне Арабската пролет в Сирия, като отнася със себе си 1,5 млрд. долара от централата на Хамас, пише "Билд". Сега Машал е намерил убежище в Катар, откъдето сега извършва имотни и финансови транзакции за Хамас.

Един от най-важните финансови мениджъри на Хамас - Юнис Кафише, живее в Истанбул. Турският президент Реджеп Ердоган му е издал паспорт под псевдонима Хашмет Аслан. Той е заемал ключови позиции в няколко свързани с Хамас строителни компании, сред които базираната в Судан Agrogate Holding и базираната в Турция Trend GYO

От 2022 г. Кашифе е в санкционния списък на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ. Строителната компания Trend GYO също е включена в списъка на терористичните организации от правителството на САЩ. За 2022 г. тя отчита нетна печалба от 57,8 млн. турски лири (около два милиона евро).

Муса Абу Марзук е смятан за номер две в терористичната групировка. След 14 години в САЩ (зелена карта, 6 деца) той се премества през Йордания (1998 г.) и Сирия (2001 г.) в Кайро (2012 г.), за да представлява Хамас и Газа като своеобразен външен министър. Състоянието му се оценява на 2 млрд. долара.

Как се създава Хамас

По този въпрос рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа "Настоящее время" говори с военния експерт и бивш офицер в Международния полицейски отдел на Израел Сергей Мигдал.

По думите му преди всичко трябва да се вземе предвид фактът, че Хамас започва съществуването си предимно като социална и благотворителна организация. В този смисъл тя прилича на "Хизбула", както и на всички организации на "Мюсюлмански братя" по места в различни страни от арабския свят

"Те спечелиха репутацията си и добиха популярност сред обикновените хора именно като помагаха на бедните, на хората в неравностойно положение", кава Мигдал.

Военното крило на Хамас се появява през 80-те в Газа, като успоредно с това започва да се формира като политическо движение.

"Но тя се превръща в политическа партия едва през 90-те години на ХХ век, когато е създадена Палестинската автономия, където тя е в опозиция", казва военният експерт.

Откъде са милионите

В Ивицата Газа, която е смятана за едно от най-бедните места в света, има поне десетина милионери, свързани с Хамас. Има и няколко милиардери, които обаче живеят в чужбина - това са вече споменатите Халед Машал, Исмаил Хания, Юнис Кафише, и Абу Марзук.

Статутът на бежанец в Газа се предава по наследство, дори на правнуци и праправнуци
Сергей Мигдал, военен експерт

Според Сергей Мигдал милионите долари идват в Ивицата Газа поради факта, че там има огромно количество бежанци, за които международната общност дава "гигантски средства".

"Статутът на бежанец в Газа се предава по наследство, дори на правнуци и праправнуци", казва Магдал.

Парите идват както от ООН и други организации, така и от отделни държави - европейски страни, САЩ, Канада, богати арабски страни, Япония, Индонезия, Малайзия, Пакистан.

"Наистина става дума за десетки милиарди долари", добавя Мигдал.

Елитът на Хамас се занимава преди всичко с контрола на тези пари - "чрез сметките на няколко офшорни компании, създадени специално за тази цел". Лихвите от тази помощ, които те слагат в джобовете си, се превръщат в стотици милиони и милиарди, казва експертът.

Тези пари не отиват у самата организация Хамас. Нейното финансиране идва предимно от Иран.

Израелският военен експерт посочва, че в същото време режимът на Хамас е силно централизиран и диктаторски, "дори в сравнение с Турция, където има поне признаци на демокрация". Освен това е и олигархичен.

Това означава, че строителството, продажбата на строителни материали, вносът на основни потребителски стоки и т.н., се предоставят на няколко души, предимно роднини на висши служители на Хамас, членове на политбюро.

По думите на Мигдал думата "политбюро" идва по инициатива на някой от администрацията на Хамас, учил в Съветския съюз.

Контрабандата

В Ивицата Газа съществува и огромен контрабанден бизнес, който се развива много след 2007 г. Успоредно с изграждането на военни тунели са изградени контрабандни тунели през египетската граница.

"През тях се пренасяше всичко - от строителни материали и оръжия до хладилници и дори автомобили. Изградиха тунел, през който можеше да мине автомобил "Хюндай", казва Мигдал.

"Едва след идването на маршал Сиси на власт в Египет, когато той свали от власт съюзниците на Хамас - "Мюсюлманските братя", и вкара в затвора техния президент, започнаха да се занимават сериозно с [контрбандистите]", добавя той.

Индонезия, Малайзия, както и различни мюсюлмански държави през годините изпращат огромни суми в Газа не само за благотворителност, но и за изграждане на различни съоръжения.

"Част от тези пари отидоха за купуване на оръжия и изграждане на военна инфраструктура, система от тунели", казва експертът.

Иран помага на Хамас не само с пари, но и стои зад програма за контрабанда на оръжия в Газа, както и за изграждането на ефективна военна промишленост. Днес тя произвежда всичко - от ракети и подземни бункери до мини за минохвъргачки и гранатомети.

"И това продължава с години. Става дума за милиарди долари", казва Мигдал.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG