Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каква е разликата между Хамас и Хизбула


Членове на палестинската паравоенна групировка Хамас
Членове на палестинската паравоенна групировка Хамас

И двете искат Израел да спре да съществува. И двете имат подкрепата на Иран. Но те са и отделни организации със собствен дневен ред и понякога застават на противникови позиции. Какво е общото и различното между Хамас и Хизбула?

„Изненадата, бих казал дори и шокът от първите часове на бруталната агресия на Хизбула срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност.“

Това са думи на президента на България Румен Радев по време на „консултативна среща“ по сигурността в сряда вечерта, свикана от него заради войната в Израел. В казаното от Радев обаче има грешка - той има предвид не Хизбула, а Хамас.

На 7 октомври (събота) паравоенната организация Хамас започна най-мащабната си атака срещу Израел, която доведе до повече от 2000 убити от двете страни и взимането на 150 заложници от страна на Хамас. Израел обяви състояние на война за пръв път от 50 години и мобилизира 300 000 души.

Няколко пъти в изказването си след срещата в сряда Румен Радев говореше за Хизбула, вместо за Хамас. И двете организации настояват за унищожаването на държавата Израел. И двете също така са близки до Иран и получават оръжия и финансиране от ислямската република.

От началото на войната в Израел насам Хизбула показва подкрепа за Хамас, като обстрелва гранични територии между Израел и Ливан. Но въпреки че се явяват съюзници с общ враг, Хамас и Хизбула са отделни организации с ключови различия помежду си.

Какво е Хамас

Хамас е палестинска паравоенна групировка, която е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Нейната основна цел е унищожаването на Израел и създаването на Палестинска държава.

В превод името на организацията означава „ислямско съпротивително движение“. Хамас е основана през 1987 г., по време на първото палестинско въстание срещу военния контрол, установен от Израел над Западния бряг и Ивицата Газа.

Западният бряг е територия между Израел, Йордания и Мъртво море. Тя се намира под израелска окупация и се състои от палестински анклави и от израелски селища, като последните се смятат за незаконни. Населението на Западния бряг е близо 3 млн. души. Повечето са палестинци.

Ивицата Газа е територия с дължина 41 км и ширина 10 км, разположена между Израел, Египет и Средиземно море. В Газа живеят 2,3 млн. души, предимно палестинци.

Със създаването си през 80-те години на миналия век Хамас става опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) - коалиция, която е международно призната за представляваща палестинския народ. Доминиращата организация в ООП е „Фатах“.

Основната разлика между Хамас и ООП (съответно „Фатах“) е позицията им спрямо съществуването на Израел. Докато Хамас настоява за унищожаването на Израел, ООП се бори за създаването на държавата Палестина, без да се променя статутът на Израел.

Напрежението между Хамас и „Фатах“ се изостря през 2006 г. Тогава Хамас печели абсолютно мнозинство в изборите за Палестинския законодателен съвет - орган, който се избира от жителите на Западния бряг и Ивицата Газа. До 2006 г. в Съвета има продължителна доминация на „Фатах“.

След изборите Хамас и „Фатах“ влизат в кратък военен конфликт и правят неуспешен опит за общо управление. През 2007 г. Хамас поема управлението на Ивицата Газа, а „Фатах“ - на Западния бряг. От Газа Хамас атакува Израел, като на три пъти след 2007 г. предизвиква военни конфликти.

Срещу Израел Хамас често се обединява с втората по големина въоръжена групировка в региона - „Ислямски джихад“. Това е палестинска ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. „Ислямски джихад“ нерядко действа и независимо от Хамас.

Какво е Хизбула

Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна групировка, както и политическа сила в Ливан. Военното крило на организацията е обявено за терористично от ЕС. САЩ, Великобритания, Канада и други страни също смятат Хизбула за терористична организация.

Също като Хамас, Хизбула е създадена през 80-те години на миналия век, по време на продължилата 15 години гражданска война в Ливан (1975-1990). Появата на групировката е в отговор на израелската окупация в Южен Ливан. В манифеста си от 1985 г. Хизбула посочва като своя основна цел унищожаването на държавата Израел, с която Ливан граничи на юг.

В превод името на организацията означава „партия на Бога“. Хизбула има голямо политическо влияние най-вече върху маргинализираната шиитска общност в Ливан. Шиитите са една от двете основни групи в исляма, но в повечето мюсюлмански страни са малцинство спрямо сунитите - с изключение например на Иран.

Хизбула е особено силна в южната част на Ливан. Там организацията има свои бази, които често използва за нападения над Северен Израел. Въпреки че Израел се изтегля от Ливан през 2000 г., сблъсъците с Хизбула продължават в граничните зони.

Същевременно цивилното крило на Хизбула е част от ливанския парламент и поддържа болници, училища, телевизионни канали и инфраструктура.

През 2022 г. Хизбула и нейните партньорски партии губят парламентарното си мнозинство, но все още имат най-много депутатски места и упражняват значителен политически контрол.

От 2011 г. Хизбула участва във военните действия в гражданската война в Сирия на страната на правителството на Башар Асад. То е обвинявано от международната общност в тежки нарушения на човешките права. Групировката освен това подкрепя бунтовници и военни в Йемен и Ирак.

Прилики и разлики

И палестинската Хамас, и ливанската Хизбула настояват за унищожаването на Израел. В същото време други конфликти в Близкия изток разделят двете организации.

Те подкрепят различни страни в гражданската война в Сирия. Хизбула е на страната на режима на Башар Асад, докато Хамас се стреми към свалянето му. Хамас и Хизбула се различават и на религиозна база - Хамас е сунитска, докато Хизбула е шиитска организация.

Въпреки това общите противници като Израел и САЩ обединяват двете групировки и ги превръщат в съюзници в много случаи.

На 7 октомври Хамас нападна Израел с ракети и бойци, а атакуваната страна обяви състояние на война. Малко след това Хизбула също обстреля северните израелски територии „в знак на солидарност“ с Хамас. На този етап шиитската групировка не участва официално във войната.

Другата основна прилика между Хамас и Хизбула е връзката им с Иран. Според експерти по случващото се в Близкия изток, ракети от Иран дълго време са пристигали в Ивицата Газа като контрабанда през Судан и Египет в подкрепа на Хамас. Иран осигурява по-голямата част от въоръжението и финансирането и на Хизбула.

Хамас отрича участието на Хизбула и Иран в планирането на сегашното нападение срещу Израел.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG