Връзки за достъпност

Извънредни новини

Службите отчитат "влошаване на средата на сигурността", но без преки заплахи за България 


Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков дадоха брифинг след срещата.
Президентът Румен Радев и премиерът Николай Денков дадоха брифинг след срещата.

Въпреки избухването на войната в Близкия изток и съществуващите военни конфликти в Украйна и Сирия, и напрежението в Нагорни Карабах и Косово, няма преки заплахи за националната сигурност на България.

Това е общото заключение от “консултативната среща” при президента Румен Радев с участието на премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и ръководители на армията и службите, проведена в сряда вечерта.

След дискусията Радев все пак отбеляза, че е налице “тенденция за влошаване на средата на сигурността”. Затова той защити тезата за необходимост от модернизация на Българската армия.

“На базата на тази среща имаме общото разбиране, че наред с големите проекти за модернизация трябва да се насочим и към нискобюджетни проекти, които да ни дават превъзходство. Тревожният проблем, който изисква неотложни решения, е да се пресече отлива на кадри”, каза президентът.

Той похвали реакцията на правителството с евакуацията на десетки български граждани след нападението на Хамас срещу Израел в събота и последвалото пълномащабно израелско настъпление срещу Ивицата Газа и мобилизация на 300 000 души.

“Очерта се ясно, че по отношение на мигрантската криза, ситуацията около изваждането на българите от Израел, правителството е свършило голяма част от задачите си, дори всичките и това е в резултат на усилията на всички ни”, добави от своя страна премиерът Денков.

Той определи разговорът в президентството като “ползотворен”, уточнявайки, че “той трябва да продължи и то с участието на партиите от Народното събрание”.

Радев засега не откликва на призивите за свикване на Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) с участието на партийните лидери. Вместо това той организира срещата в сряда.

На нея присъстваха Денков, Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, зам.-председателят на разузнаването Асен Тутеков, началникът на НСО бриг. ген. Емил Тонев и директорът на военното разузнаване бриг. ген. Венелин Венев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG