Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петият ден от войната. Какво се случи досега в Израел и Ивицата Газа


Дим се издига след израелски удари в Газа, 9 октомври 2023 г.
Дим се издига след израелски удари в Газа, 9 октомври 2023 г.

В събота Хамас изненада света с безпрецедентната си атака срещу Израел по суша, въздух и море. Днес терористичната групировка вече е под заплаха. Какво се случи през първите пет дни от войната?

В сряда сутрин, на петия ден от войната в Израел, палестинската ислямистка групировка Хамас държи израелски заложници, но понася тежки въздушни удари, стотици жертви и недостиг на ток, гориво и вода. А това, изглежда, е едва началото.

Израел отговаря на нападение от събота, 7 октомври, когато Хамас проби на седем места граничната ограда, нададна 27 населени места в Израел, уби над 1200 души и взе десетки заложници.

Пет дни по-късно вече е ясно, че конфликтът се разраства и че по Израел се стреля и от други страни, не само от Ивицата Газа. Далеч преди това да стане факт, Израел мобилизира 300 хил. души - брой войници, които не са били свиквани от десетилетия.

Тук е събрано най-важното, което се случи до петия ден от началото на войната.

Съвсем накратко

  • Израел си върна контрола над районите, които бяха нападнати от Хамас, възстанови границата и каза, че "преминава към пълномащабно настъпление";
  • В понеделник Израел съобщи, че е поразил над 1000 цели на Хамас и палестинското движение „Ислямски джихад“;
  • В едно от последните места, които Израел освободи, стана ясно, че Хамас е убила 200 души от един кибуц, сред които 40 деца и бебета, някои с отрязани глави;
  • Хиляди израелци бяха евакуирани от градове близо до Газа, които Хамас обстрелва и до този момент;
  • Във вторник вечерта стана ясно, че по Израел се изстрелват и ракети от съседните Ливан и Сирия;
  • При ответните удари на Израел до момента в Газа са загинали над 900 души, ранените са хиляди.

Ивицата Газа представлява територия, дълга близо 40 км. и широка около 10. Тя е разположена между Израел, Египет и Средиземно море, като на нея живеят 2,3 милиона души. Това я прави една от най-гъсто населените територии в света.

Какъв е планът на Израел

От 2008 до 2021 г. протичат четири конфликта между Израел и Хамас, която оперира в Ивицата Газа. В този период от време терористичната групировка търпи поражения, но все още има контрол.

При настоящата война е различно. Сега израелското правителство е подложено на силен обществен натиск да свали Хамас окончателно.

В миналото тази цел е била считана за непостижима, тъй като предполага повторна окупация на Газа от страна на Израел, пише Асошиейтед прес (АП).

В неделя израелският премиер Бенямин Нетеняху каза, че първата фаза на военната кампания - за унищожаване на бойците на Хамас, проникнали в Израел, ще бъде приключена в близко бъдеще. Втората, която ще бъде за прочистване на Ивицата Газа от бойци, за ликвидиране на техните командири и за освобождаване на пленените заложници, се очаква да продължи дълго.

"Едва започнахме да нанасяме удари по Хамас", каза Нетаняху във вторник. "Това, което ще направим с нашите врагове през следващите дни, ще се отрази на поколения напред".

Как Израел напада въпреки заложниците

Преди дни израелски военни съобщиха, че близо 150 войници и цивилни са държани за заложници в Газа. Във вторник вечерта израелската отбрана съобщи във Фейсбук за 50 потвърдени заложници или изчезнали.

Наличието на заложници значително затруднява операцията на израелските военни на територията на Газа.

Въпреки това във вторник Тел Авив обяви, че започва пълномащабно настъпление. Дни по-рано бяха мобилизирани 300 000 души и започна масов обстрел на Газа.

Хамас заплаши, че ще екзекутира израелски цивилни заложници всеки път, когато Израел бомбардира домове без предупреждение.

Във вторник АП съобщи, че израелската армия е предприела тази тактика и е започнала да предупреждава цивилните да се евакуират преди да нанася удари.

По-късно Хамас каза, че няма да преговаря за освобождаване на взети като заложници израелски цивилни, ако Израел не прекрати започналите боеве.

Какво знаем за жертвите

Израелските военни съобщиха в сряда сутринта, че над 1200 души, от които повечето цивилни, са били убити при атаките на Хамас в Израел. По-рано стана ясно, че загиналите военни са поне 155. Според властите в Газа и на Западния бряг са убити 900 души, като по информация на Израел сред тях има стотици бойци на Хамас. Хиляди са ранени и от двете страни.

Над една пета от съобщените жертви в Израел - до 260 души, са загинали по време на музикален фестивал в пустинята близо до Газа при атаките на Хамас в първия ден.

Двама души се прегръщат на погребението на Еден Гуез, убита по време на музикалния фестивал край Ашкелон, Южен Израел, 10 октомври.
Двама души се прегръщат на погребението на Еден Гуез, убита по време на музикалния фестивал край Ашкелон, Южен Израел, 10 октомври.

Други 200, сред които 40 деца и бебета, са убити в кибуц. Това е била голяма част от населението му.

Сред жертвите има и чуждестранни граждани, като засега са потвърдени деветима граждани на САЩ. Би Би Си съобщава също така за загинали или изчезнали от редица други държави по света, сред които Канада, Великобритания, Франция,Автралия, Непал, Германия, Австрия, Италия, Китай, Бразилия и други. Телевизия Current Time съобщава за изчезнали руски граждани.

Вода, ток, комуникация, интернет в Газа

В събота вечерта премиерът Нетаняху каза, че Израел ще спре доставките на електричество, гориво и стоки за Газа. В голяма част от Ивицата вече нямаше ток още в събота вечерта. Израел осигурява почти цялото електрозахранване на територията.

Би Би Си съобщава, че освен ток много хора в Газа нямат и интернет, а скоро може да останат и без хранителни продукти и вода.

"Щетите по водоснабдителните, канализационните и хигиенните съоръжения са подкопали услугите за повече от 400 000 души", каза пред британската медия Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН. "Електроцентралата в Газа в момента е единственият източник на електричество, а горивото може да свърши до дни."

Спрян е и вносът на лекарства, а единственият път за доставки, който беше останал - от Египет, беше затворен във вторник след въздушни удари близо до граничния пункт, пише АП.

Говорител на Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че от уикенда насам организацията е регистрирала 13 нападения срещу здравни заведения в Ивицата Газа, и каза, че складираните от нея медицински материали там вече са изчерпани.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за достъп на ООН до доставките на хуманитарна помощ за жителите на Газа и настоя за хуманитарна подкрепа от международната общност.

В сряда сутринта хуманитарната служба на ООН съобщи, че близо 260 000 души, близо една десета от населението, са напуснали домовете си в Газа. Мнозинството от тях са се подслонили в училища, управлявани от Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Те обаче не могат да напуснат територията на Ивицата Газа.

Засегнати ли са други държави

Израелските военни съобщиха във вторник, че неидентифицирани снаряди са били изстреляни от Сирия и изглежда са паднали в открита зона. Сирия не е коментирала случая официално. Израел съобщи, че е отговорил на огъня с артилерийски и минометен обстрел.

Това беше и третият ден на престрелки по северната граница с Ливан. Тогава Би Би Си съобщи, цитирайки израелските военни, че високопоставен израелски офицер е бил убит при сблъсък с ливански бойци в понеделник.

Израелски войник до артилерийско оръдие в Северен Израел, на границата с Ливан, 8 октомври 2023 г.
Израелски войник до артилерийско оръдие в Северен Израел, на границата с Ливан, 8 октомври 2023 г.

Също така стана ясно, че израелската армия е отстранила двама бойци от палестинския "Ислямски джихад", както и трима от ливанското движение Хизбула, което беше предупредено от САЩ да не се замесва.

Хамас твърди още, че е изстреляла ракети ракети към западния израелски регион Галилея, пише Би Би Си.

Уолстрийт джърнъл също така съобщи и за предполагаема външна намеса. Става дума за Иран, който според изданието седмици наред е помагал на Хамас да подготви нападението си, а накрая е дал зелена светлина за атаката по време на среща в ливанската столица Бейрут.

Едно и също ли е Палестина и Хамас

Групировката Хамас контролира Ивицата Газа, но не и останалото арабско население в историческата област Палестина.

Хамас насилствено взе контрола над Газа през 2007 г. от международно признатата Палестинска автономия (Държавата Палестина) - правителството, което упражнява частичен контрол върху полуавтономния региони на Западния бряг.

Палестинската автономия е доминирана от конкурентното на Хамас движение Фатах.

Израел отговори на превземането на властта от Хамас с блокада на Газа, като ограничи вноса и износа на стоки с цел да попречи на групировката да разработва и да внася оръжия. Това имаше тежки последици върху икономиката на Газа. Палестинците обвиняват Израел в налагане на колективно наказание.

С времето Хамас получи подкрепа от арабски държави като Катар и Турция, и запази близостта си с Иран и неговите съюзници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG