Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той е мъртъв човек". Кои са основните лидери на Хамас, които Израел иска да ликвидира 


Политическият ръководител на Хамас Исмаил Хания (третият отляво надясно) и лидерът на групировката в Ивицата Газа Яхия Синуар (вдясно от него с шапката) заедно с представители на други палестински фракции на протест в град Газа, 26 юни 2019 г.
Политическият ръководител на Хамас Исмаил Хания (третият отляво надясно) и лидерът на групировката в Ивицата Газа Яхия Синуар (вдясно от него с шапката) заедно с представители на други палестински фракции на протест в град Газа, 26 юни 2019 г.

Те управляват Ивицата Газа от 16 години и целта им е унищожението на Израел. В събота ръководени от тях бойци преминаха границата, убивайки и пленявайки стотици израелци. Затова сега смъртта им е цел номер 1 на израелските служби. Кои са най-висшите лидери на палестинската групировка Хамас? 

За пръв път от 50 години насам Израел се намира в състояние на пълномащабна война. Целта на армията ѝ е да разгроми палестинската терористична групировка Хамас, която в събота извърши безпрецедентна по своите размери атака.

Над 1200 израелци са убити, хиляди - ранени, а около 150 души се смятат за отвлечени от терористите. В отговор Израел обяви мащабна мобилизация и постави под пълна блокада Ивицата Газа, предприемайки серия въздушни удари.

Успоредно със сухопътните маневри, които армията започна да прави, обсаждайки територията, контролирана от Хамас, израелските служби изглежда имат една конкретна задача - ликвидирането на лидерите на терористичната групировка.

В понеделник официален израелски представител заяви пред британския в. “Таймс”, че страната му ще действа спрямо Хамас, както Западът действа срещу “Ислямска държава”.

“Оперативно това означава унищожаване на техните лидери и бойци“, добави неназованият израелски източник пред британското издание с уточнението, че “ще има и международни, и дипломатически последици”.

Първите места в списъка

Политическият ръководител на Хамас е Исмаил Хания. Той от години живее в изгнание в Доха, Катар, и през уикенда се закани да продължи “битката за освобождаване на нашата земя и нашите затворници”.

Лидер на групировката на територията на Ивицата Газа е Яхия Синуар. Той е смятан за втория човек в Хамас.

“Той е мъртъв човек”, каза по него адрес говорителят на израелските въоръжени сили контраaдмирал Даниел Хагари, добавяйки, че “военното и политическо ръководство на Хамас, всички негови активи, са обект на атака и са обречени”.

Следвайки логиката на думите на Хагари, третото място в този списък е отредено за ръководителя на военното крило на Хамас - Мохамед Деиф. За него се твърди, че е стратегът, пряко отговорен за изпълнението на кървавата атака в събота.

Според британския в. “Телеграф” сред приоритетните мишени на Израел попада и говорителят на военното крило на палестинската групировка - Абу Обейда.

Иранският президент Ебрахим Раиси (вдясно) посреща лидера на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания в Техеран, 20 юни 2023 г.
Иранският президент Ебрахим Раиси (вдясно) посреща лидера на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания в Техеран, 20 юни 2023 г.

Ръководството на Хамас

Името на Хамас на арабски означава стремеж или устрем и представлява акроним от Harakat al-Muqawama al-Islamiyya, което буквално означава “Ислямско съпротивително движение”.

Политическото крило на групировката се ръководи от 15-членен орган, оглавяван от Исмаил Хания. Съставът му се избира от съвет, който работи в четири направления - Газа, Западния бряг, палестинските затворници в Израел и палестинската диаспора. Хамас има и военно крило.

Освен с политически и военни въпроси, групировката се занимава и със социални теми, като осигурява на палестинците възможности за образование и работа. Според много анализатори именно това я прави толкова устойчива сила в Ивицата Газа, белязана от бедност и пренаселеност.

Хамас управлява Ивицата Газа от 2007 г., когато успява окончателно да надделее над опонентите си от Фатах.

Хания спечели изборите в Газа през 2006 г. и стана министър-председател. 61-годишният политически лидер на Хамас е израснал в местен бежански лагер и най-ранните му години са силно повлияни от въоръжения конфликт между Израел и Палестина.

В събота Хания каза в свое видообръщение в социалните мрежи, че групировката е решила да “сложи край” на “престъпленията срещу нашия народ”, “така че врагът да разбере, че повече не може да се наслаждава, без да му бъде потърсена сметка”.

Смятаният за втори по ранг в Хамас Яхия Синуар ръководи групировката в Ивицата Газа. Той е един от общо 1026-имата палестински затворници, освободени преди 12 години от Израел в замяна на пленения от Хамас войник Гилад Шалит.

Синуар е смятан за съосновател на службите за сигурност на Хамас и е прекарал близо 22 години от живота си в израелски затвори заради убийства.

Историята на групировката

Хамас е създадена на 14 декември 1987 г. от палестинския шейх Ахмед Ясин, убит с ракета, изстреляна от израелски хеликоптер на 22 март 2004 г. Програмният документ на групировката е наречен “Ислямска харта” и в него са формулирани двете му основни цели - унищожаване на Израел и създаване на ислямска държава в Палестина.

Бойци на Хамас държат потрети на покойните лидери на групировката Абдел Азиз ал Рантиси, шейх Ахмед Ясин и Ибрахим Мукадме (отдясно наляво) при отбелязване на 12-ата годишнина от убийството на духовния лидер на Хамас шейх Ясин, град Газа, 23 март 2016 г.
Бойци на Хамас държат потрети на покойните лидери на групировката Абдел Азиз ал Рантиси, шейх Ахмед Ясин и Ибрахим Мукадме (отдясно наляво) при отбелязване на 12-ата годишнина от убийството на духовния лидер на Хамас шейх Ясин, град Газа, 23 март 2016 г.

От 2007 г. Хамас управлява политически Ивицата Газа, ексклав на брега на Средиземно море. От самото си създаване тя се противопоставя на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на покойния Ясер Арафат, която допуска съществуването на Израел. В момента ООП се намира под влиянието на Фатах.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас едновременно ръководи Фатах и изпълнителния комитет на ООП. Западният бряг на река Йордан е под частичен контрол на Фатах.

Съюзник в стремежа си за унищожение на Израел Хамас намира в лицето на Иран. Именно Техеран е сред спонсорите на палестинската групировка, както и на ливанската Хизбула, която също през уикенда обстреля северните израелски територии в знак на солидарност с Хамас.

И Хамас, и Хизбула са обявени за терористични организации от Запада. Освен Иран, това не признават страни като Русия, Турция и Китай. Лидерът на Хамас Хания за последно посети Москва през миналата година.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG