Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел налага пълна блокада на Газа. Поразени са над 1000 цели на Хамас и "Ислямски джихад"


Последствия от ударите на Израел в Ивицата Газа
Последствия от ударите на Израел в Ивицата Газа

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза в понеделник, че е наредил „пълна блокада“ на Ивицата Газа. Мярката ще включва забрана за внасяне на храни и горива, няма да има и електричество.

Междувременно военните сили на Израел съобщиха, че са поразили повече от 1000 цели на палестинската ислямистка групировка Хамас и палестинското движение „Ислямски джихад“ в Газа.

Тези атаки на Израел са в отговор на нападението на Хамас над страната, което започна в събота. Групировката атакува Израел с ракети и бойци, а правителството обяви състояние на пълномащабна война.

Сега боевете протичат и в самия Израел, и в Ивицата Газа - територия с дължина 41 км и ширина 10 км, разположена между Израел, Египет и Средиземно море. В Газа живеят 2,3 млн. палестинци.

„Продължаваме да се бием, има седем или осем места с открит терен около Газа, където наши военни все още се бият с терористите“, каза в изявление пред медиите говорителят на израелската армия подполковник Ричард Хехт, цитиран от БТА.

По-рано през деня в понеделник се съобщаваше за 500 поразени цели в Газа. Ударите са нанесени от израелската армия с изтребители, хеликоптери и артилерийски снаряди.

Сред поразените цели са командните центрове на Хамас и „Ислямски джихад“, както и резиденцията на високопоставен служител на Хамас.

Друг говорител на Израел - подполковник Джонатан Конрикус, каза, че страната му е призовала около 100 000 войници.

„Нашата задача е да се уверим, че в края на тази война Хамас вече няма да има никакъв военен потенциал, с който да заплашва израелските цивилни граждани, а освен това трябва да се уверим, че Хамас няма да управлява Ивицата Газа“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Медици в Газа съобщиха, че най-малко седем палестинци са били убити при два израелски въздушни удара. Самолети на Израел са извършили десетки атаки, много от които в северния град Бейт Ханун. Голяма част от града е изравнена със земята, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В понеделник Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че войната между Израел и Хамас е довела до разселването на повече от 123 хиляди души в Ивицата Газа.

В неделя израелските удари засегнаха жилищни блокове, тунели, джамия и домове на служители на Хамас в Газа. Палестинското министерство на здравеопазването съобщи за повече от 400 жертви, включително десетки деца.

Кадър от Газа след израелските въздушни удари. 9 октомври 2023 г.
Кадър от Газа след израелските въздушни удари. 9 октомври 2023 г.

От страна на Израел се съобщава за поне 700 загинали.

Публикации в американски медии съобщават, че се очаква израелската армия да атакува Газа по суша в следващите дни.

В неделя вечер САЩ обявиха нова военна помощ за нападнатата от Хамас страна.

Военните действия между Израел и Палестина са свързани с едновременните претенции на два народа над една и съща територия. Споровете продължават повече от 70 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG