Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кораби, боеприпаси, самолетоносач. САЩ изпращат военна помощ на Израел след атаките на Хамас


Американският самолетоносач „Джералд Форд“
Американският самолетоносач „Джералд Форд“

Съединените щати (САЩ) изпращат самолетоносача „Джералд Форд“ и неговата ударна група от военни кораби в подкрепа на Израел, предаде Асошиейтед прес в неделя. За новата военна помощ съобщиха американският министър на отбраната Лойд Остин и други официални представители на САЩ.

Новината идва, след като рано сутринта в събота терористичната палестинска групировка Хамас атакува Израел с хиляди ракети и бойци. Нападнатата страна обяви, че се намира в състояние на пълномащабна война за пръв път от 50 години насам. До момента се съобщава за повече от 1000 жертви от двете страни.

По-късно САЩ потвърдиха, че девет негови граждани са били убити в Израел.

САЩ и държавите от Европейския съюз (ЕС) осъдиха атаките на Хамас, а ООН свика извънредно заседание на Съвета за сигурност. По-рано в неделя американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че се очаква Вашингтон да предостави нова военна подкрепа на Израел.

Самолетоносачът „Джералд Форд“ ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие. На неговата палуба има приблизително 5000 моряци и десетки бойни самолети и хеликоптери. Това е най-модерният самолетоносач на американските военноморски сили.

Освен него към Израел предстои да бъдат изпратени американски изтребители, крайцер и ракетни разрушители.

От изявлението на Лойд Остин стана известно още, че администрацията на президента Джо Байдън „бързо ще предостави на Израелските отбранителни сили допълнително оборудване и ресурси, включително боеприпаси“.

По думите на военния министър първата помощ за сигурността на нападнатата страна е започнала да се придвижва в неделя и ще пристигне през следващите дни.

Успоредно с това Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно при закрити врата в Ню Йорк“. По време на заседанието представителят на Израел обвини ислямистката групировка във военни престъпления.

Представителят на САЩ настоя 15-те членки на Съвета за сигурност да осъдят решително „ужасните терористични атаки, извършени от Хамас. Засега обаче върховният орган на ООН не предприема подобни действия.

Ситуацията в Израел е най-сериозната от 2021 г. насам, когато страната отново влезе в сблъсъци с Хамас в Ивицата Газа, която е под израелска обсада. Военните действия между Израел и Палестина продължават повече от 70 години и са породени от претенциите на двата народа за една и съща територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG