Връзки за достъпност

Извънредни новини

България въвежда повишена опасност от терористични актове на летища, гари и синагоги


Николай Денков
Николай Денков

Повишена степен на опасност от терористични актове трябва да се въведе на летища, гари, синагоги, места, в които се намират израелски туристи, и други обекти, свързани с държавата Израел или еврейското вероизповедание. Това съобщи премиерът Николай Денков след заседание на Националния контратерористичен център.

То беше свикано по спешност заради нападението на палестинската групировка Хамас в редица израелски градове.

За всички останали институции и организации нивото остава възможно най-ниското - зелено.

В събота палестинската ислямистка групировка Хамас извърши най-голямата си атака срещу Израел от години насам, като при нея са убити най-малко 600 души. Взети са поне 100 заложници в изненадващото нападение, съчетаващо навлизане в Израел на въоръжени бойци и ракетни удари от Газа.

"Няма повишен риск от терористични заплахи и нивото остава най-ниско трето, което означава, че трябва да се внимава, добави премиерът.

Денков допълни, че все пак институциите трябва да са нащрек, тъй като "ситуацията се променя много бързо".

"Обсъждахме с колегите от службите, че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, тъй като има такива индикации, което може да доведе в средносрочен план до повишаване на бежанските потоци, до рискове, свързани с доставката на суровини, а оттам - и цените на тези суровини. Така че има по-общи рискове на глобално ниво, но за тях ще говорим, ако се наложи, през следващите дни", поясни Денков.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност.

"Очевидно по заявка на Израел това ще бъде дълга и тежка война. Според експерти се очаква и други държави да се включат", каза Нинова в ефира на Би Ти Ви.

Според нея държавният глава е "проспал войната в Украйна, а сега не предприема никакви мерки".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG