Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Куршуми летяха в тила, краката, ръцете, гърба". Разказът на оцелял от нападнатия фестивал в Израел


Раз Коен и неговият приятел се крият в храстите от бойците на Хамас.
Раз Коен и неговият приятел се крият в храстите от бойците на Хамас.

Сутринта на 7 октомври. Близо до Ивицата Газа в Израел се провежда музикален фестивал. Неочаквано по събралите се започват да валят куршуми. Стрелят бойци от палестинската групировка Хамас. Някои са взети за заложници, други са убити на място. Разказът на очевидец.

Най-малко 260 души загинаха при атака на бойци от ислямистката организация Хамас срещу хора, събрали се на музикален фестивал в неделя в Израел. Съдбата на много от тях все още е неизвестна.

Има и такива, които са успели да избягат. Те са се скрили в близките храсти. Журналисти от руската служба на Радио Свобода разговарят с оцелял свидетел.

"Видяхме много трупове"

Двудневният музикален фестивал SUPERNOVA Sukkot Gathering се проведе в пустинята Негев, на няколко километра от границата с Ивицата Газа. Имало е три сцени, импровизирани кафенета и барове.

Събитието е посветено на еврейския празник Сукот (един от трите главни празника в юдаизма), а не на "арабско-израелската дружба и световния мир", както беше заявено в социалните мрежи след трагедията.

Израелецът Раз Коен пристига на фестивала три часа преди атаката, започнала около 6 часа сутринта в събота. Посетители на фестивала казват, че звукът от стрелба е често срещано явление в Южен Израел, така че първоначално мнозина не му придават никакво значение.

Сирената прозвучава час по-късно, когато хората започват да получават известия на телефоните си, че терористите са нахлули на израелска територия.

"Когато се включи сирената, полицаите казаха на посетителите да се качат в колите си и да се махнат оттам. Решихме да останем на открито, защото на изхода имаше задръстване заради наплива от хора. Те просто бяха хванати в капан. Буквално след две минути чух стрелба на паркинга и пътя до входа на фестивала", казва Раз Коен.

Заедно с още около 200 души Коен започва да бяга през откритата площ, но ислямистите се оказват зад бягащите.

"Терористите започнаха да стрелят в гърбовете ни. Хората просто паднаха на земята: куршуми летяха в тила, краката, ръцете, гърба", разказва мъжът.

Той и приятелят му достигат до малко дере и се скриват в храстите, на около километър и половина от Ивицата Газа. Тогава обаче един от членовете на Хамас се приближава към тях.

"Лежах по корем под храста, опитвайки се да се скрия и да не дишам. Погледнах право в него. Струваше ми се, че той ме гледаше в очите. Молех се да не ме види", казва Раз Коен.

Изходът на паркинга на фестивала след атаката на Хамас.
Изходът на паркинга на фестивала след атаката на Хамас.

"Това продължи 10 секунди. Той не ме забеляза и си тръгна. Но, честно казано, бях сигурен, че ще умра."

Лежах по корем под храста, опитвайки се да се скрия и да не дишам.
Раз Коен, очевидец

"Докато се криехме, реших да се снимам с приятеля си за спомен - в случай че оцелеем. Това е единствената снимка, която ми остана от този фестивал", добавя той.

Коен изпраща геолокацията си на баща си и приятелите си, които служат в армията. Той и приятелят му са спасени шест часа по-късно. Другият им приятел също е спасен.

По думите на Коен е имало около 200 бойци на Хамас. Друг участник във фестивала каза пред израелския канал 12, че те са били не повече от 50. В момента е невъзможно да се провери тази информация.

260 мъртви и 150 заложници

Към 9 октомври в района на фестивала са открити 260 тела. Съдбата на много хора остава неизвестна. Близките носят в полицията снимки и вещи на изчезналите, от които може да се извлече ДНК материал. Някои от тях вероятно са отведени в Ивицата Газа.

Общият брой на заложниците, държани от Хамас и другата ислямистка организация -"Ислямски джихад", е 150 души – тези данни са предоставени от самите групировки. Действителният брой на израелските военни и цивилни, отведени в контролирани от екстремистите територии, може да е по-голям.

Един от заложниците е 25-годишната израелска студентка Ноа Аргамани, която е на фестивала с приятеля си Авинатан Ор.

Три часа те се крият от екстремистите. Младежът споделя местоположението си с приятел и моли израелските войници да ги спасят, но скоро след това спира да отговаря на съобщенията.

По-късно в социалните мрежи се разпространи видео, на което се вижда как бойци на Хамас отвеждат момиче с мотоциклет, което крещи: "Не ме убивайте!", а приятелят ѝ е воден с вързани ръце на гърба.

На следващия ден канал, свързан с Хамас, публикува ново видео с Ноа, за което се твърди, че е заснето, докато е държана за заложник от екстремистите. Надписът гласи: "Жена войник в Газа". Не е известно къде и кога е заснето видеото. Няма информация и за съдбата на Авинатан.

Трийсетгодишната германска туристка Шани Лук също е отведена в Ивицата Газа.

Майка ѝ я разпознава във видео, разпространено от бойците. На него се вижда как момиче без признаци на живот, със счупени крака, е превозвано в пикап по улиците на Газа под радостните възгласи на тълпата.

На гърба и главата на момичето има рани, наподобяващи дупка от куршум. В края на видеото млад мъж от тълпата се качва отстрани на колата и заплюва главата ѝ.

За изчезнал се води и 27-годишният руски гражданин Андрей Козлов, който е работил като охрана на фестивала.

Според Телеграм канала "Можем да обясним" за последно Козлов се е свързал с баща си сутринта на 7 октомври. Той му пише, че навсякъде се чуват изстрели. Приятелите на мъжа го издирват, като са дали негови ДНК проби на полицията.

Андрей Козлов
Андрей Козлов

Лелята на Андрей Козлов има негативно отношение към идеята, че семейството трябва да поиска помощ от руските власти, тъй като според нея те "като цяло не са по-различни от Хамас".

По последни данни в сряда 1200 души са убити в Израел в резултат на атаките на Хамас. В Ивицата Газа се съобщава за най-малко 900 загинали палестинци след ответните удари на израелската армия.

XS
SM
MD
LG