Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел удари стотици цели в Газа от въздуха и беше обстрелян от Сирия с минохвъргачки


Израелски танк край границата с Газа в южната част на Израел, 10 октомври 2023 г.
Израелски танк край границата с Газа в южната част на Израел, 10 октомври 2023 г.

Десетки израелски изтребители са атакували повече от 200 цели в района на Ал-Фуркан в Ивицата Газа, съобщиха Израелските сили за отбрана в сряда сутринта. Междувременно от територията на Сирия снощи са били изстреляни минометни снаряди към Израел, съобщиха израелската армия и сирийски активисти, цитирани от ДПА.

На 7 октомври по време на изненадваща атака срещу Израел Хамас уби над 700 души и отвлече повече от 100. Ден по-късно Израел официално обяви състояние на война и нанесе смъртоносни удари по Ивицата Газа.

Броят на загиналите в Израел по време на мащабните атаки на Хамас, започнали в събота, вече нарасна до най-малко 1200 души, съобщи израелската телевизия "Кан" в сряда сутринта. Заложниците са 150. Най-малко 3000 души са ранени. Самите израелски въоръжени сили определят броя на загиналите от израелска страна на повече от 1000 души.

По данни на министерството на здравеопазването на Газа до вторник вечерта най-малко 900 души са загинали от контраатаките на израелските ВВС, а 4500 други са били ранени.

Мащабните нападения на Израел на Ивицата Газа в рамките на последните 24 часа са поне 3. По данни на израелските военни са поразени общо над 450 цели.

Според военните квартал Ал-Фуркан в северната част на Ивицата Газа се използва от Хамас като терористичен център. Израел смята, че районът е бил база за множество терористични атаки, които са били извършени срещу Израел.

Късно във вторник министърът на отбраната на Израел Йоав Галант съобщи, че армията на страната пристъпва към "пълномащабно настъпление" срещу Газа.

"Те ще съжаляват за този момент, Газа никога няма да се върне към това, което беше", каза той.

Израелската армия съобщи още, че е отговорила "на снаряди, изстреляни от Сирия към Израел във вторник вечерта". Армията е отвърнала с артилерийски огън по посока на източника на сирийския обстрел.

"Палестински фракции, работещи с Хизбула, изстреляха минометни снаряди към Голанските възвишения. В отговор Израел обстрелва постове на сирийския режим в Кунейтра и в околностите на Дараа", каза Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания организация за наблюдение на войната Сирийска обсерватория за правата на човека.

Развитието на ситуацията поражда опасения, че насилието може да доведе до разширяване на военните действия, тъй като Израел вече влиза в престрелки през границата с ливанската групировка Хизбула и се сражава с бойци на Хамас в Газа, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG