Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелски въздушни удари убиха десетки в южната част на Ивицата Газа


Израелски удар по Ивицата Газа в събота, 18 ноември 2023 г.
Израелски удар по Ивицата Газа в събота, 18 ноември 2023 г.

Израелски въздушни удари по жилищни блокове в южната част на Ивицата Газа убиха най-малко 32 души в събота, съобщиха медици, цитирани от Ройтерс.

Новината идва на фона на нови призиви от Израел към цивилните палестинци да се преместят, тъй като след покоряването на северната част на анклава се насочва към атаки срещу Хамас в южната част.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

В началото на октомври Хамас извърши масирано нападение срещу Израел, уби 1200 души и взе за заложници повече от 200. Последваха пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа.

Така стотици хиляди палестинци, избягали на юг от израелската атака срещу град Газа, ще трябва да се преместят отново, заедно с жителите на Хан Юнис, град с над 400 хил. жители, което ще влоши тежката хуманитарна криза.

"Искаме от хората да се преместят. Знам, че за много от тях не е лесно, но не искаме да виждаме цивилни граждани, попаднали в кръстосан огън", каза в петък Марк Регев, помощник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

В петък здравните власти в Газа увеличиха броя на загиналите на над от 12 хил. души, от които 5 хил. деца. Организацията на обединените нации смята тези данни за достоверни, въпреки че сега те се актуализират рядко поради трудностите при събирането на информация.

В изявлението на израелските военни в събота не се споменават местата на въздушните удари. В него се казва само, че през последните 24 часа военновъздушните сили са поразили десетки цели в Ивицата Газа, включително членове на Хамас, командни центрове, площадки за изстрелване на ракети и фабрики за боеприпаси.

Израел твърди, че членовете на Хамас използват жилищни сгради и квартали в гъсто населената ивица като прикритие, което ислямисткото движение отрича.

В четвъртък Израел пусна листовки над южния град Хан Юнис, в които призовава жителите да се преместят в убежища, което подсказва, че предстоят военни операции на място.

Регев каза, че израелските войски ще трябва да навлязат в града, за да изтласкат членовете на Хамас от подземните тунели и бункери.

В петък Израел каза, че разширява сухопътната си операция към други райони на Ивицата Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG