Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел разширява сухоземната си атака към други райони на Ивицата Газа


Херци Халеви, началник на израелския генерален щаб
Херци Халеви, началник на израелския генерален щаб

Началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви каза, че сухопътната операцията в Ивицата Газа ще се разшири към други райони по територията ѝ, предаде ДПА в петък.

Новината идва след като преди месец Израел започна ограничени сухопътни операции в Ивицата Газа срещу въоръжените сили на Хамас - ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). В началото на октомври Хамас уби 1200 души и взе повече от 200 за заложници.

Експерти прогнозират възможното разширяване да е към южните райони, което би влошило допълнително тежката хуманитарна обстановка, която Израел не успява да овладее според премиера Бенямин Нетаняху.

„Командирите на радикалната палестинска организация "Хамас" трябва да бъдат систематично ликвидирани, а инфраструктурата ѝ - разрушавана. За тази цел ще бъдат атакувани още и още райони“, каза Халеви при посещение на войските в Газа.

Към момента израелските сухопътните сили са разположени в северната част на Ивицата, а армията предупреди мирното население да се евакуира на юг. Много хора вече са се преместили в южните части, където за сега е имало само въздушни атаки. Разширяване на сухопътната атака ще означава и повече цивилни жертви.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза в петък, че властите и военните правят всичко възможно да предупреждават местното население да бяга. Израел използва листовки и телефонни обаждания, но според Нетаняху Хамас прави всичко, за да задържи цивилните на прицел.

"Другото нещо, което мога да кажа, е, че ще се опитаме да завършим с минимални жертви сред цивилното население. Това е, което се опитваме да направим", каза той в интервюто си за Си Би Ес. "Но за съжаление, не успяваме."

В петък израелската армия е доставила над 4000 литра питейна вода и 1500 хранителни дажби в болница "Аш-Шифа" в Газа, предаде ДПА.

При една от последните си стратегически атаки израелската армия обсади „Ал-Шифа“, най-голямата болница в Ивицата Газа, за която се твърди, че е команден център на Хамас. В продължение на дни лекарите, пациентите и цивилните, укриващи се в нея, бяха поставени в много тежки условия без вода и електричество.

Болниците в северната част на Газа, включително комплексът „Ал-Шифа“, са блокирани от силите на Израел поради подозрения, че Хамас разполага бойни центрове в близост до тях. Хамас отрича твърдението, че използва хората в болниците като "жив щит".

При ответните удари на Израел бяха убити над 11 000 души според здравните властите в Газа. Информацията не може да се провери по независим път.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG