Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калашници в болницата. Какво се случва в "Ал-Шифа" в Газа


Оръжия и оборудване, които израелската армия твърди, че е открила в болничния комплекс "Ал-Шифа" в Ивицата Газа. Тази снимка беше публикувана от израелската армия на 15 ноември 2023 г.
Оръжия и оборудване, които израелската армия твърди, че е открила в болничния комплекс "Ал-Шифа" в Ивицата Газа. Тази снимка беше публикувана от израелската армия на 15 ноември 2023 г.

Медицинските заведения имат защитен статут по време на война. Но Израел проникна в най-голямата болница в Газа, защото смята, че тя се ползва за команден център на Хамас. Сега въпросите са два - какво става с болните и дали наистина мястото е било военна база.

Калашници, боеприпаси, лаптопи. Но не и тунели. Това, обобщено накратко, показа до момента армията на Израел от болницата "Ал-Шифа" в Ивицата Газа. В четвъртък Израел продължи да претърсва болничния комплекс, за който казва, че се ползва като команден център на групировката Хамас.

Хамас е организация, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и редица други държави.

Групировката отрича твърденията на Израел, че ползва болницата като щаб, а цивилните в нея - като "жив щит".

В продължение на дни армията на Израел обсаждаше "Ал-Шифа", докато лекарите, пациентите и цивилните, укриващи се в нея, бяха поставени в много тежки условия без вода и електричество.

Според международното хуманитарно право болниците имат защитен статут дори и по време на война, който не позволява те да бъдат военни цели.

Съшото право обаче забранява на воюващите армии да използват цивилните като жив щит. Ако Хамас е разположила свой център в действаща болница, организацията би попаднала в тази хипотеза - на използваща болните и медицинския персонал като жив щит.

Според Израел Хамас е разположила свой щаб под "Ал-Шифа", използва мрежа от тунели под болницата и това представлява нарушение на международното право. От армията дори определиха болницата като "туптящото сърце" на Хамас и "може би дори [неин] център на тежестта".

Още преди израелските войници да влязат в комплекса в сряда, САЩ казаха, че също разполагат с разузнавателна информация, която потвърждава, че Хамас използва тази конкретна болница за свой команден център.

"Това е военно престъпление", каза говорителят на САЩ за националната сигурност Джон Кърби, визирайки действията на Хамас.

Какво знаем за случващото се в "Ал-Шифа"? Може ли то да бъде военно престъпление и още по-важното - чие?

Как се разви операцията в "Ал-Шифа"

"Ал-Шифа" е най-голямата болница в Ивицата Газа. Намира се в град Газа. Откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври, израелската армия започна офанзива срещу Ивицата с цел да ликвидира екстремистката групировка.

Преди дни израелските войници влязоха в сражения в района на "Ал-Шифа", като започнаха да обграждат болницата. От здравния орган на ООН - Световната здравна организация (СЗО), казаха в неделя, че имат информация, че "Ал-Шифа" е била атакувана няколко пъти. В резултат на атаките са загинали няколко души, много други са били ранени, пострадало е и интензивното отделение на болницата, казаха още от СЗО.

По информация на организацията там все още има около 600 пациенти, включително 27 в критично състояние. СЗО търси начини да ги евакуира в египетски болници, но към момента това не е възможно, защото линейките в Газа нямат достатъчно гориво.

На този фон в сряда израелската армия съобщи, че е успяла да влезе в комплекса на "Ал-Шифа".

  • По данни на Института за изследване на войната и на изследователската група AEI Critical Threats Project това се е случило от три страни.
  • Израелската армия съобщи, че е убила "няколко терористи" при проникването си в "Ал-Шифа". Oперацията е била "прецизна" и с "ясна цел" и е обхванала само определен район от болницата.
  • При претърсването израелските войници са намерили калашници, боеприпаси, жилетки и военни униформи на Хамас.
  • Намерени са и лаптопи на Хамас, които предстои да бъдат обследвани. За един от тях обаче говорителят на израелската армия каза, че дори само "на пръв поглед предоставя множество инкриминиращи доказателства", без да уточнява какви.

Самата групировка отхвърля обвиненията, че използва болницата за военен щаб. В сряда тя отново определи израелските твърдения като "лъжи и евтина пропаганда".

Военно престъпление. Какво казва международното право

Би Би Си и световните агенции отбелязват, че до момента не са били показани тунели под болницата, които Хамас да е ползвал за щаб. По думите на израелски военен говорител Даниел Хагари претърсванията продължават "по прецизен начин и следвайки разузнавателната информация", за да бъдат намерени още доказателства.

Оръжията и боеприпасите, които бяха показани от израелските части, също са ограничен брой, но от армията посочиха, че Хамас е имал време да се изтегли и потенциално да скрие част от уликите.

Тези детайли са важни, защото от тях зависи дали Израел ще успее да покаже на международната общност достатъчно убедителни данни, че Хамас наистина е ползвал болницата за военните си цели. Ако това е така, групировката може да бъде обвинена във военно престъпление. В противен случай същото обвинение може да падне върху Израел.

Според Женевските конвенции, които определят правилата за водене на война, медицинските отделения имат специален защитен статут. Те трябва да бъдат защитени по всяко време и не могат да бъдат атакувани.

Редица правозащитни организации разкритикуваха действията на Израел. Палестинските лекари също обвиниха Израел, че с атаките си по болнична инфраструктура цели да накаже цивилните палестинци и да ги накара да се откажат от исканията си.

Има случаи, в които болниците губят специалния си статут - ако са използвани за укриване на бойци или оръжия, посочва Международният комитет на Червения кръст.

Дори и тогава обаче е нужно ясно предупреждение, което да даде време на цивилни, лекари и пациенти да се евакуират. Израел казва, че е дал такова време на персонала и пациентите на "Ал-Шифа", но твърдението е оспорвано.

Освен това е отговорност на атакуващата страна, в случая Израел, да докаже, че болничното заведение действително се ползва за военни цели.

"Тежестта на това да покаже, че е отпаднал защитеният статут, лежи на плещите на тези, които първи изстрелят куршум, снаряд или ракета", гласи определението на главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан.

Преди дни Израел опита да направи именно това в случай с друга болница. В понеделник армията на страната показа видео и снимки, за които твърди, че са от подземията на детската клиника "Рантизи". Говорител на израелските сили каза, че там са намерени колани с експлозиви, ръчни гранати, компютри и пари. По думите му мястото е било команден център на Хамас.

Мащабната атака на екстремистката групировка Хамас преди 40 дни доведе до най-сериозната ескалация на израелско-палестинския конфликт от десетилетия насам. Хамас навлезе в Израел, уби 1200 души и взе за заложници повече от 200. При ответните удари на Израел бяха убити над 11 000 души, твърдят властите в Газа. Информацията не може да се провери по независим път.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Форум

XS
SM
MD
LG