Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел откри оръжия в болницата "Ал-Шифа", за която твърди, че е щаб на Хамас


Снимка, разпространена от израелската армия на 15 ноември, показва войници по време на операцията, която започна в "Ал-Шифа"
Снимка, разпространена от израелската армия на 15 ноември, показва войници по време на операцията, която започна в "Ал-Шифа"

Израелската армия съобщи, че е започнала операция в най-голямата болница в Газа - "Ал-Шифа", и призова членовете напалестинската групировка Хамас да се предадат заедно с хилядите палестински цивилни, които са вътре, съобщи Ройтерс.

Израел смята, че под сградата се намира команден център на групировката, определяна за терористична организация от ЕС, САЩ и други държави. Рано в сряда израелски войници влязоха и претърсиха стаите и мазетата, след дълга обсада и престрелка пред портите. По-късно високопоставен представител съобщи, че са открити оръжия и "терористична инфраструктура", като отбеляза, че вътре не се водят бойни действия.

Войната между Израел и Хамас започна, след като на 7 октомври групировката извърши атака на израелска територия. В нея бяха убити над 1200 души, а повече от 200 бяха отвлечени. В отговор Израел започна нападения по земя и въздух срещу Ивицата Газа, където властва Хамас. Радикалната групировка твърди, че след началото на бойните действия са загинали над 11 000 палестинци.

Дим се издига край болницата на фона на продължаващите боеве между Израел и Хамас, 8 ноември 2023 г.
Дим се издига край болницата на фона на продължаващите боеве между Израел и Хамас, 8 ноември 2023 г.

Външните министри на ЕС вече осъдиха Хамас, че използва болници и цивилни граждани като „живи щитове“ във войната. Групировката отрича да използва "Ал-Шифа".

Във вторник вечерта Белият дом съобщи, че разполага с разузнавателни данни, според които тя използва лечебното заведение за координиране на военните си операции и вероятно за складиране на оръжия. Американската администрация определи това като военно престъпление. От Вашингтон обаче казаха още, че не подкрепят въздушни удари срещу болницата и престрелки в нея.

Според Хамас с тази си позиция САЩ дават зелена светлина за израелската операция.

Държавният департамент поиска евакуация на пациентите, която да се извършва от независима трета страна.

"Израелските сили за отбрана извършват прецизна и насочена операция срещу Хамас в специфична зона на болница "Ал-Шифа" на базата на разузнавателни данни и оперативна необходимост", се казва в съобщение на израелската армия.

В него се уточнява, че заедно с военните са влезли медицински екипи и хора, които говорят арабски, преминали през специално обучение, за да работя в тази среда. Целта е "да не пострадат цивилни, използвани от Хамас като живи щитове" помощ за извеждането на мирни жители. По-късно Израел съобщи, че е доставила медицинско оборудване, кувьози и храна за бебета със своите танкове, влезли на територията на "Ал-Шифа".

В съобщението се казва още, че продължаващото използване на болницата от Хамас за военни цели застрашава защитения ѝ статут съгласно международното право.

Генералният директор на здравното министерство в Газа Мунир ал Бурш каза пред телевизия "Ал Джазира", че силите на Израел са нахлули в западната част болничния комплекс, където се намират отделенията за вътрешни болести и диализа.

"Има големи експлозии и прах в районите, където се намираме. Смятаме, че в болницата е имало експлозия", каза Бурш.

Часове по-късно говорител на Министерството на здравеопазването на Газа каза, че израелската армия е в подземието на болницата, както и че в комплекса израелските войници "стрелят и извършват бомбардировки"

Не се знае колко души има в "Ал-Шифа" . Според ръководството ѝ се укриват 15 000 души, според Световната здравна организация - 1500.

Пред CNN говорителят на израелските отбранителни сили (IDF) подполковник Питър Лърнър каза, че болницата е "може би дори туптящото сърце" на Хамас и "може би дори център на тежестта".

Преди ден Израел съобщи, че е открил команден пункт на Хамас, в който се складират оръжия под детска болница в Газа.

Междувременно цистерна с гориво премина в сряда в блокираната ивица Газа през граничния пункт "Рафах" с Египет, предаде Ройтерс, като се позова на египетски медии и два източника от сферата на сигурността. Това е първият камион с гориво, който влиза в Газа след 7 октомври.

Очевидци съобщават, че още две цистерни са на опашка и също чакат, за да преминат в Газа. Горивото ще бъде доставено на ООН, "за да ускори доставките на помощ, след като камионите от палестинската страна бяха спрени заради недостиг на гориво", съобщи египетски източник.

ООН предупреди по-рано, че има вероятност да прекрати операциите си за подпомагане в палестинската територия заради недостиг на гориво.

Конфликтът между израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието периодично ескалира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG