Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външните министри на ЕС осъдиха Хамас и призоваха за "максимална сдържаност" на Израел


Част от министрите на външните работи на ЕС. Сред тях е и първият дипломат на блока - Жозеп Борел.
Част от министрите на външните работи на ЕС. Сред тях е и първият дипломат на блока - Жозеп Борел.

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) осъдиха Хамас, че използва болници и цивилни граждани като „живи щитове“ във войната срещу Израел, предаде Асошиейтед прес. Това се случи на среща на външните министри на ЕС, която се проведе в понеделник.

Хамас е организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Съвместното изявление на външните министри на ЕС идва на фона на войната в Ивицата Газа, която започна след нападение на радикалната ислямистка групировка Хамас срещу Израел. Израел отговори на атаката с мащабна офанзива и блокада над Газа.

Оттогава в различни държави се провеждат многохилядни демонстрации, които настояват за прекратяване на огъня и връщане на взетите от Хамас заложници. По данни на Израел те са над 200 души.

В понеделник върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза, че успоредно с осъждането на Хамас блокът е поискал от Израел „максимална сдържаност при нанасянето на удари, за да се избегнат човешките жертви“.

Позицията на ЕС спрямо Хамас е свързана с твърдения, че групировката използва болниците в Газа като военни цели и изгражда командните си центрове в близост до медициските заведения. Хамас отхвърля тези твърдения и нарича казаното от Борел „възмутителни и нечовешки коментари“.

На 28 октомври държавите от ЕС бяха разделени при гласуването на резолюция на Общото събрание на ООН, която призовава за хуманитарно примирие в Газа.

Затова сегашното съвместно изявление на външните министри от блока се приема като знак на единство на страните от ЕС по отношение на военния конфликт.

От изявлението се разбира, че държавите не призовават за прекратяване на огъня, но се присъединяват към призивите за пауза във военните действия и за обособяването на хуманитарни коридори.

Според тях това може да стане, като се увеличи капацитетът на граничните пунктове и се създаде специален морски маршрут, по който до Газа да достига хуманитарна помощ.

За момента единственият граничен пункт, през който ранени и хора с чуждестранни паспорти могат да напуснат Газа, а в Ивицата да навлизат камиони с храна и медикаменти, е пунктът Рафах на границата с Египет.

Външните министри на ЕС призоваха също за „незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници“.

Германската министърка на външните работи Аналена Баербок каза, че разбира призивите за прекратяване на огъня, но подчерта, че не е ясно дали и как такова прекратяване може да гарантира сигурността на Израел и връщането на заложниците.

На 7 октомври Хамас реализира най-мащабното си нападение срещу Израел до този момент. Израел отвърна, като обсади Газа и започна офанзива в Ивицата. До момента конфликтът е довел до хиляди жертви от двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG