Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем досега за взрива до болница "Ал-Ахли" в Газа


Мястото на взрива до болницата "Ал-Ахли" в Ивицата Газа. Предполага се, че стотици хора са загубили живота си там. Бялата сграда вдясно е основният корпус на болницата.
Мястото на взрива до болницата "Ал-Ахли" в Ивицата Газа. Предполага се, че стотици хора са загубили живота си там. Бялата сграда вдясно е основният корпус на болницата.

Как се казва информация, която обръща света наопаки, а всъщност не е потвърдена? Става дума за взрива в Ивицата Газа, който доведе до много жертви. Той беше представен като удар, който Израел е нанесъл по болница с хиляди хора вътре. Но засега няма данни да е точно така.

Във вторник, 17 октомври, в Ивицата Газа избухна взрив, засегнал болницата „Ал-Ахли“. Палестинците обвиниха Израел в това, че са нанесли удар по лечебно заведение с хиляди хора, потърсили вътре укритие или медицинска помощ.

Израел, на свой ред, обвини групировката „Ислямски джихад“, като каза, че тя е изстреляла ракета в посока Израел, но ракетата е паднала на място до болницата бързо след изстрелването си.

Обвиненията срещу Израел доведоха до отмяна на дипломатически срещи за овладяване на напрежението в Близкия Изток и породиха стотици протести срещу Тел Авив на три континента.

Ефектът, предизвикан от съобщенията за ударена болница, налага по-внимателна проверка на първоначалните твърдения. Тази проверка не потвърждава почти нищо от първите новини, довели до световните реакции.

Една стъпка назад

Новината за болницата дойде на десетия ден след като палестинската ислямистка групировка Хамас проникна в 27 селища на Израел, уби 1400 души и отвлече хора от най-малко 206 семейства.

Хамас е групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. Тя управлява Ивицата Газа от 2007 г.

В отговор Израел обяви, че е във война, обеща да унищожи Хамас и призова жителите на Газа да се евакуират в южната част на Ивицата.

Към този момент двете страни продължават ударите си. Палестинците съобщиха за общо 3478 техни жертви и 12 хил. ранени. Но нищо не се оказа по-силно от първоначалните съобщения за „удар по болница в Газа“, нанесен "от Израел".

Два дни по-късно никой не може да потвърди основните твърдения – нито че е бил нанесен именно удар, нито от кого, нито в колко часа, нито че е бил по болница, нито колко са жертвите.

Това все още не значи, че първоначалните новини са били неверни, но със сигурност означава, че са публикувани преди да се проверят твърденията.

Кога избухва взривът

До този момент часът на взрива или не се съобщава в медиите, или се приема за вярно твърдението на Израел за 18.59 ч. местно време (което съвпада и с българското). Датата е 17 октомври 2023 г.

Хамас не е посочвал час.

Телевизия Ал-Джазира казва, че часът на удара не е изяснен. Лекари от болницата посочват пред медията различни часове – например д-р Ал-Нака говори за „около 18.30 часа“. Би Би Си говори за взрив, произведен „около 19 ч.“

Обикновено всеки инцидент по света се съобщава първо с най-сигурните факти: на кое място и в колко часа се е случил. По-нататък се изяснява броят на жертвите, възможните извършители, причините. Израел е във война с Хамас и това в значителна степен затруднява обичайния ход на информацията – на място няма журналисти, страните оспорват всяка дума на противника, война е.

Поразена ли е болницата

Говори се за удар по болницата „Ал-Ахли“, но дневните кадри показват, че по болницата не е бил нанасян удар. Изпочупени са прозорците на сградата, има и повърхностни дупки в стените, но конструкцията е здрава.

Какви са другите материални щети

Снимки на дневна светлина показват най-малко 16 напълно унищожени коли на паркинг до болницата, както и разрушена ограда. Ниска сграда, която граничи с паркинга, има повреда на покрива.

Какви са обичайните поражения при удар

Обичайната авиобомба нанася по-значителни щети и оставя след себе си ров от най-малко 3 метра. В случая от 17 октомври вечерта следата е от твърде малък ров на паркинга. По диаметъра му разследващият сайт Белингкат изчислява, че масата на падналата бойна част е по-малка от тази на бойните части, използвани сега от Израел.

Щом не е нанесен удар, какво е

Едно любителско видео беше масово разпространено в медиите. То показва момента на избухването на взрива.

Друго видео се радва на по-малка популярност, но показва движеща се светеща точка в небето, която изведнъж угасва и оставя слаба вертикална следа след себе си, преди да се превърне във взрив на земята. Видеото е излъчено по време на пряко предаване на Ал-Джазира и после анализирано от експерти и журналисти, обучени да локализират инциденти по изображения. Например от американското обществено радио NPR или от Би Би Си. Там установяват, че това е бойна част, паднала на паркинга преди да е достигнала зададената й цел.

Колко са жертвите

Снимки, които не публикуваме заради жестоките изображения, показват, че на поляната до паркинга има най-малко 25 мъртви тела. Лекари от „Ал-Ахли“ твърдят, че в болницата е имало между 1000 и 3000 души – не само пациенти, но и хора, които са разчитали, че там ще бъдат на сигурно място.

Макар и болницата да не е била директно ударена, много хора в нея са могли да загубят живота си заради близостта на взрива. Различни експерти, цитирани в медиите, споделят общото мнение, че става дума за стотици жертви.

Какво е военно престъпление

Нападението над цивилна инфраструктура, включително болница, по време на военни действия е военно престъпление, показват хагските конвенции от края на 19-и и началото на 20-и век. За да може един акт да бъде признат за такъв, не е определящо колко голям е броят на жертвите, показва съдебната практика на международните трибунали.

Първоначалните непроверени съобщения за „удар по болница“, нанесен „от Израел“, доведоха до стотици и хиляди протести на хора, достатъчно дълго засегнати от конфликта в Близкия Изток. По-нататъшното развитие на тази история за пореден път повдигна въпроса за отговорността на медиите.

Изводите накратко

Два дни след събитието е ясно, че почти нищо от първоначалните съобщения не издържа проверка:

  • Няма данни за нанесен удар, но има данни за паднала бойна част;
  • Няма данни за удар по болница, но има данни за взрив на паркинг;
  • Споровете, които остават, са за това кой е изстрелял ракетата. Израел и ислямистки групировки се обвиняват взаимно в това. Към този момент експертните предположения се основават на изчисления на траекторията и според тях бойната част е излетяла от Газа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG