Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици жертви след взрив в болница в Ивицата Газа. Израел и Хамас си размениха обвинения


Момче, заснето в района на болницата Ал Ахли в Ивицата Газа след взрива на 17 октомври
Момче, заснето в района на болницата Ал Ахли в Ивицата Газа след взрива на 17 октомври

Стотици са загинали, а още много са ранени след взрив в болница Ал Ахли ал-Араб в Ивицата Газа. След удара се е разразил пожар, а в района е настъпил хаос по думи на официални лица и свидетели, цитирани от световните агенции.

От ислямисткото движение Хамас обвиниха Израел за атаката срещу болницата. Властите в Израел отричат да са извършили атаката. Те твърдят, че тя е причинена от другата основна ислямистка организация в Газа „Ислямски джихад“, която се е опитвала да изстреля ракета срещу израелска територия, но се е провалила. От „Ислямски джихад“ на свой ред отрекоха, че взривът е причинен от тяхна ракета.

Хамас е обявена за терористична организация от САЩ и Европейския съюз.

Войната между Израел и ислямистките организации в Газа, започна след като на 7 октомври Хамас извърши нападение на израелска територия. То доведе до стотици жертви, а още десетки бяха отведени в плен. В отговор Израел обяви пълномащабна война, наложи блокада на Ивицата Газа и започна да нанася удари.

По данни контролираното от Хамас правителство в Газа сред засегнатите от взрива има много пациенти, но също и разселени палестинци, които са потърсили укритие в болницата.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че „варварски терористи“ са отговорни за удара по болницата, а израелската армия изрично подчерта, че лечебното заведение не е в списъка с цели.

Случаят в болницата предизвика остри реакции и протести в региона, както и в редица страни. Хиляди палестiници излязоха по улиците на градовете в Западния бряг. Освен срещу действията на Израел те протестираха и срещу президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, когото обвиниха в готовност да преговаря с Израел.

Протести имаше и в столицата на Ливан Бейрут. Шиитската ислямистка паравоенна групировка Хизбула, която действа в страната, призова мюсюлманите и арабите да излязат по улиците в цял свят и да изразят гнева си. Протести имаше още в Либия, Иран, Турция и Йордания.

Международните реакции

Официалните власти в редица държави и организации също реагираха на взрива. Президентът на САЩ Джо Байдън, който в сряда се очкава да пристигне в Израел, каза, че е „разгневен и натъжен“ от случилото се.

Заради взрива Йордания обяви, че се отменя среща с Байдън, който след визитата си в Израел трябваше да пътува за разговори с йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и Махмуд Абас. Според Белия дом срещата е отменена по взаимно съгласие

Лидерите на Египет, Сирия, Йордания, Иран, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия обвиниха и осъдиха Израел за експлозията.

Външното министерство на Русия определи случая като „шокиращо и дехуманизиращо престъпление“. Москва поиска от Израел доказателства, че не стои зад атаката.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи атаката срещу цивилна инфраструктура като нарушение на международното право,

Лидерът на Африканския съюз Маки Сал обвини Израел в извършване на военно престъпление.

Председателят на ООН Антониу Гутериш поиска незабавно хуманитарно прекратяване на огъня.

В същото време Русия и ОАЕ поискаха извънредно заседание на Съвета по сигурност към ООН.

Израелци и палестинци са в конфликт от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG