Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как да се ориентираме на картата: Израел, Газа, Западният бряг


Протестиращи палестинци бягат от сълзотворен газ, изстрелян към тях от израелските сили за сигурност по време на сблъсъците над граничната ограда между Израел и Газа, 11 октомври 2015 г.
Протестиращи палестинци бягат от сълзотворен газ, изстрелян към тях от израелските сили за сигурност по време на сблъсъците над граничната ограда между Израел и Газа, 11 октомври 2015 г.

Много територии и граници в историческата област Палестина са с неуреден статут от десетилетия. В региона са държавата Израел, Ивицата Газа, Западният бряг, Голанските възвишения. Как изглеждат спорните земи на картата?

Преговори за установяването на границите и статута на спорните територии в областта Палестина се водят от десетилетия, но без успех.

В началото на октомври започна поредна война в региона, след като паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), започна най-мащабната си атака срещу Израел досега.

Ето как изглеждат териториите в историческия регион Палестина към момента.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Палестина

Историческата област Палестина обхваща днешните територии на Израел, Ивицата Газа и Западния бряг. Tе се намират между Йордания на изток и Средиземно море на запад.

Основните спорни територии в палестинския регион днес са три. Ивицата Газа, където е съсредоточена голяма част от военните действия сега, е дълга 41 км и широка близо 10 км. Тя е една от най-гъсто населените територии в света с над 2 млн. души население.

Втората територия с нерегламентиран статут и граници е Западният бряг, където за момента не се водят сражения. Третата е районът на Голанските възвишения, който се намира между Израел и Сирия.

Ивицата Газа, Египет и Израел

Официалните граници на Ивицата Газа все още не са уточнени. Тя има неофициална граница с Израел от 2005 г., когато израелските военни и заселници се оттеглят от територията. ООН все още смята Ивицата за окупирана от Израел територия.

Границата на Ивицата Газа с Египет на юг е определена в началото на 80-те години на миналия век след сключването на мирен договор между Израел и Египет през 1979 г. С него Израел отстъпва Синайския полуостров на Кайро.

Ивицата Газа е управлявана от Хамас от 2006 г. насам, като на територията ѝ оперира и групировката "Ислямски джихад".

В петък Израел даде срок от 24 часа, в който цивилните в северната част на Ивицата Газа да се евакуират на юг, тъй като израелските сили подготвят офанзива по суша, въздух и море.

Гражданите на Ивицата Газа могат да се евакуират от територията по два коридора, които стигат до Египет.

Западният бряг

Територията, наречена Западен бряг, се намира от западната страна на река Йордан и граничи с Йордания на изток, а от север, запад и юг е заобиколена от Израел.

Там управлява организацията Фатах, която е начело на Палестинската автономия.

Фатах управлява и Ивицата Газа допреди 2006 г., когато Хамас печели изборите там, а след това и гражданската война с Фатах.

Западният бряг се състои от три административни части. В Зона А и Зона B живее палестинско население от общо близо 2,8 млн. души.

Зона А се администрира само от палестинска администрация, а контролът на Зона B е поделен между палестинските и израелските власти.

Зона С включва териториите около зоните А и B, като повечето селища в тях са с израелско население. Зоната представлява близо 60% от площта на Западния бряг и е под администрацията на Израел - на областите Юдея и Самария.

Западният бряг включва Източен Йерусалим, който се смята за палестинска територия.

Границата между Западния бряг и Израел от западната страна и Йордания от източната е уредена от 1994 г., когато Йордания става втората арабска държава, признала държавата Израел.

Северните райони

На север Израел граничи с Ливан, а на североизток се намират Голанските възвишения, които разделят еврейската страна със Сирия. Границата между двете държави не е уредена.

По силата на международното право територията принадлежи на Сирия, като Израел я окупира през 1967 г. по време на Шестдневната война, а по-късно през 1981 г. я анексира.

САЩ са първата държава, признала суверенитета на Израел над Голанските възвишения, като останалата част от международната общност, включително и ЕС, ги смята за окупирани от Израел.

Между Израел и Ливан също няма официална граница, като за разделителна линия между двете страни се смята тази, която е определена в примирието от 1949 г.

В Южен Ливан оперира паравоенната ислямистка организация Хизбула. Тя е и политическа сила в Ливан, като военното крило на организацията е обявено за терористично от ЕС. САЩ, Великобритания, Канада и други страни също смятат Хизбула за терористична организация.

От началото на войната след 7 октомври между Израел и Ливан, както и между Израел и Сирия е имало неколкократни престрелки, които не прерастват в нещо повече. В понеделник Израел съобщи, че евакуира свои селища близо до Ливан. Ден по-късно израелските сили съобщиха, че са атакували "терористични цели" на Хизбула в Ливан.

  • 16x9 Image

    Диляна Теохарова

    Диляна Теохарова е журналист в Свободна Европа от 2021 година. Преди това завършва специалност журналистика, профил печат и култура в Софийския университет.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

Форум

XS
SM
MD
LG