Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел атакува "терористични цели" на Хизбула в Ливан


Израелски танкове са разположени близо до границата с Ливан в сряда, 11 октомври 2023 г.
Израелски танкове са разположени близо до границата с Ливан в сряда, 11 октомври 2023 г.

Израелската армия съобщи в изявление, че в понеделник вечерта е нанесла удари по терористични цели на Хизбула в Ливан, предаде Франс прес.

Новината идва, след като Израел обяви началото на "пълномащабно настъпление" срещу Ивицата Газа. Дотам се стигна след нападението, което Хамас - паравоенна палестинска групировка, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), извърши на 7 октомври срещу Израел.

То отне живота на хиляди хора от двете страни и до взимането на между 200 и 250 израелски заложници в Ивицата Газа по данни на Хамас.

От началото на войната Израел разменя удари и с Хизбула - друга военна групировка, обявена за терористична от ЕС и други държави. Тя оперира на територията на Ливан, където е и основна политическа сила. И Хамас, и Хизбула са подкрепяни от Иран.

"Израелската армия е в процес на нанасяне на удари по военни цели на терористичната организация Хизбула на територията на Ливан", съобщиха израелските въоръжени сили.

От 7 октомври насам при сблъсъците на израелско-ливанската граница от ливанска страна са загинали около десет души, предимно бойци, но също така журналист на Ройтерс и двама цивилни. От израелска страна са убити най-малко двама души. Международната общност се опасява от разрастване на конфликта между Хизбула, съюзник на Хамас, и израелката армия.

По-рано в понеделник Израел започна евакуация на хиляди жители от 28 населени места в северната част на страната.

По на юг в Тел Авив сирени за въздушна тревога са принудили държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и израелския премиер Бенямин Нетаняху да се скрият в бункер за около пет минути.

Това е втората им среща, след като в четвъртък Блинкен посети Израел за пръв път от началото на войната, за да изрази подкрепата на САЩ за страната. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да посети Израел в сряда.

Външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан каза в понеделник вечерта, че остава все по-малко време за намиране на политически решения, които да предотвратят разширяване на войната.

По-рано в понеделник в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин иранският президент Ебрахим Раиси е казал, че евентуална сухопътна атака на израелската армия в Газа "ще доведе до продължителна война на много фронтове", според съобщение, изпратено от Мохамед Джамшиди, един от съветниците му.

Европейската комисия съобщи, че ЕС открива хуманитарен въздушен мост с Египет за пренос на помощи за хората в Ивицата Газа. ЕС утрои хуманитарната помощ за цивилните в Газа до над 75 милиона евро, отбелязва комисията.

Израелци и палестинци са в конфликт от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието периодично ескалира. Настоящата война е породено от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG