Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме да победите." Сунак обеща, че Великобритания ще бъде до Израел


Британският премиер Риши Сунак в Израел.
Британският премиер Риши Сунак в Израел.

Британският премиер Риши Сунак обеща на израелския си колега Бенямин Нетаняху, че Великобритания ще бъде до Израел в "най-мрачния му час", предаде Ройтерс.

"Ние ще бъдем солидарни с вас, ще бъдем с вашия народ. И също така искаме да победите", каза Сунак цитиран Би Би Си .

Посещението на Сунак идва в опит за успокояване напрежението в региона заради войната между Израел и Хамас. Тя започна, след като на 7 октомври Хамас, която е определяна от ЕС, САЩ и други западни страни като терористична организация, извърши нападение на израелска територия. Израел отвърна с множество удари и наложи блокада на Ивицата Газа.

До момента Израел съобщава за повече от 1400 жертви на атаката на Хамас, както и за 206 пленени от ислямистката групировка израелски граждани. Властите в Газа твърдят, че до момента жертвите на ударите на израелската армия са 3478, а ранените са над 12 000.

Визитата на Сунак дойде часове, след като в Израел беше президентът на САЩ Джо Байдън. В четвъртък американският държавен глава съобщи, че египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да отвори граничен пункт "Рафах" за преминаването през него на около 20 камиона (първоначално) с хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Сунак приветства допускането на хуманитарна помощ в ивицата Газа и отбеляза, че Израел прави всичко по силите си да ограничи жертвите сред цивилното население.

"Знам, че взимате всички предпазни мерки, за да не навредите на мирните граждани, в пълен контраст с терористите от "Хамас", които се стремят да поставят цивилните в опасност", каза той пред Нетаняху в Йерусалим.

Нетаняху каза, че шокиращото нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври е целяло да предотврати разширяването на израелските мирни отношения с Близкия изток. Той призова Великобритания да продължи да подкрепя израелското контранастъпление.

По-късно днес Сунак ще отпътува за Саудитска Арабия, където ще се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Посещенията на Байдън и Сунак дойдоха след взрива в болницата "Ал-Ахли ал-Араби" във вторник. Събитието допълнително изостри отношенията между арабските страни и Израел.

Обявената от ЕС, САЩ и други страни за терористична организация Хамас обвини Израел за взрива в болницата. Според Израел той е причинен от неуспешен ракетен изстрел на групировката "Ислямски джихад". Жертвите се оценяват на близо 500 от Хамас, като Израел обяви цифрите за завишени.

По време на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху в сряда Байдън каза, че взривът, при който загинаха огромен брой палестинци в болница в Газа, изглежда е причинен не от Израел, а от "другия отбор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG