Връзки за достъпност

Извънредни новини

Египет ще пусне 20 камиона с хуманитарна помощ за Газа, каза Байдън


Джо Байдън в Израел.
Джо Байдън в Израел.

Eгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси се е съгласил да отвори граничен пункт "Рафах" за преминаването през него на около 20 камиона с хуманитарна помощ за ивицата Газа. Това съобщи президентът на САЩ Джо Байдън.

Тази договорка е пробив във визитата на Байдън, която цели успокояване на напрежението в региона заради войната между Израел и Хамас. Мисията му беше пред провал след взрива в болницата "Ал-Ахли ал-Араби" във вторник. След взрива Йордания отмени втората част от програмата на Байдън, която включваше среща на върха в Аман с лидерите на Йордания, Египет и Палестинската автономия.

Обявената от ЕС, САЩ и други страни за терористична организация Хамас обвини Израел за взрива в болница. Според Израел той е причинен от неуспешен ракетен изстрел на "Ислямски джихад", друга групировка в анклава. Жертвите се оценяват на близо 500 от Хамас, като Израел обяви цифрите за завишени. По време на срещата си с премиера Бенямин Нетаняху в сряда Байдън каза, че взривът, при който загинаха огромен брой палестинци в болница в Газа, изглежда е причинен не от Израел, а от "другия отбор".

"Сиси заслужава истински поздравления за разбирането, което прояви", каза Байдън пред репортери.

Египетският "Рафах" е единственият граничен контролно-пропускателен пункт с ивицата Газа, който не се контролира от Израел. В момента той е затворен. Затворени са и израелски пунктове.

Байдън, който е разговарял по телефона със Сиси, каза, че двамата са се договорили "като начало да бъдат пропуснати до 20 камиона".

Американският президент добави, че за да могат тежкотоварните автомобили да преминат, ще се наложи поради лошото състояние, в което се намира, пътят да бъде спешно ремонтиран, което се очаква да бъде направено през днешния ден и да отнеме около осем часа.

"Така че вероятно до петък може да няма никакво преминаване", каза Байдън.

Белият дом добави, че САЩ и Египет ще координират действията си с международните организации начело с ООН.

"Те (президентите) се съгласиха, че е нужно запазване на стабилността в Близкия изток, предотвратяване на по-нататъшното изостряне на конфликта и да се създадат условия за траен мир в региона", се казва в стенограмата на Белия дом от разговора.

Египетското президентство също разпространи съобщение за разговора, в което беше посочено, че двамата президенти са обсъдили начини за ускоряване на влизането на хуманитарна помощ в Газа, съобщи Ройтерс.

Израел обяви война, за първи път от 50 години и блокира Ивицата Газа, след като на 7 октомври Хамас нападна израелска територия. Израелската армия нанесе в отговор десетки удари в Ивицата Газа. До момента и двете страни съобщават за стотици жертви и ранени.

Това породи опасения за разрастване на войната в Близкия изток. Съединените щати изпратиха самолетоносачи в подкрепа на Израел, докато съюзниците на Хамас, включително Иран обещаха да отговорят на планираната израелска сухопътна инвазия в Ивицата Газа. Това е малка територия, населена от 2,3 млн. палестинци и управлявана от Хамас.

Израелци и палестинци са в конфликт от десетилетия. Водени са няколко войни, а насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел от основаването на групировката в края на 80-те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG