Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изгорени живи, разстреляни, обезглавени. Какво откриха израелски войници в кибуца Кфар Аза


Израелски войници изнасят убити от кибуца Кфар Аза
Израелски войници изнасят убити от кибуца Кфар Аза

От години кибуците по границата с Ивицата Газа живеят с честите предупреждения за ракетни атаки. Никой обаче не си представя, че отбраната на границата може да бъде преодоляна. На 7 октомври това се случи. Следват зверства и масови убийства. За действията на Хамас разказват израелски войници.

Кибуците са малки общности, които възникват в началото на 20 в., а след основаването на държавата Израел през 1948 г. в тях започва да живее около 10 % от населението на страната.

Днес този процент е значително по-нисък, но въпреки това над 120 хил. души продължават да населяват около 250 кибуци. В тях се живее на принципа на комуната – собствеността е обща.

В продължение на десетилетия кибуците имат основна роля в производството на селскостопанската продукция в страната. Много такива се намират в близост до границата с Ивицата Газа. Местните жители разказват, че са приели страха от спорадичните опити за ракетен обстрел, които идва отвъд границата на няколко километра. Никой обаче не си представя, че ислямистката групировка Хамас е способна да преодолее израелската отбрана и да избие стотици.

Обвинения във военни престъпления

Именно това се случи на 7 октомври, когато членове на ислямистката групировка преминаха границата и влязоха на израелска територия. Едни от първите жертви на атаките са малките общности.

Няколко дни по-късно, след кървави сражения, израелската армия си върна изцяло контрола над тях. Това, което войниците заварват, най-често се описва с думите„невъобразимо“.

Те откриват трупове на старци, жени, деца, дори и бебета. Някои от жертвите са били обезглавени.

„Това е просто машина за джихад, която убива всичко. Те са ги убивали, отрязвали са главите на някои, ужасяващо е да се види“, казва пред Би Би Си Давиди Бен Зион, командир на 71 взвод, съставен от парашутисти, който е един от първите, пристигнали в района.

Би Би Си коментира, че случаите в кибуците, както и тези от музикалния фестивал в израелското градче Рим, дават сериозни доказателства за обвиненията за извършени военни престъпления от членовете на Хамас.

Ден след атаките Израел започна свои контраудари срещу стотици цели в Газа. Това послужи като причина за обвинения във военни престъпления заради цивилните жертви в Газа.

Израелската армия обаче отхвърля всякакви сравнения между начина, по който Хамас избива цивилни на територията им, и загиналите след въздушни удари от другата страна на границата.

Клането в Кфар Аза

Кибуцът Кфар Аза се намира на по-малко от 5 км от границата. След като пробиват през нея, бойците на Хамас достигат за броени минути до общността.

Кфар Аза се намира само на няколко километра от границата с Ивицата Газа
Кфар Аза се намира само на няколко километра от границата с Ивицата Газа

Там те се изправят срещу охрана, съставена от въоръжени цивилни. Те са местни жители, които имат опит в армията. Всички те са убити при нападението.

След като се справят с въоръжените, хората от Хамас започват да преминават от къща на къща и да избиват невъоръжени местни. По сведения на израелски войници в кибуца ислямистите започват систематично да избиват цели семейства, а някои от тях изгарят директно в домовете си, които са атакувани с коктейли „Молотов“.

„Това е нещо, което не съм виждал никога в кариерата си за всички 40 години служба, това е нещо, което никога дори не съм си представял“, каза пред Си Ен Ен генерал майор Итай Верув.

„В детството си съм слушал за погромите в Европа, за Холокоста. Цялото ми семейство е съствено от оцелели от Европа. Но никога не съм вярвал, че ще видя подобно нещо“, казва още той.

След като във вторник израелските сили обявиха, че са си върнали пълния контрол над границата и са елиминирали всички бойци на Хамас на територията на Израел, те започват да прибират труповете на убитите.

Те казват, че са открили жени, деца, бебета и възрастни "брутално изклани по образец на "Ислямска държава", която преди около 10 години организира масови екзекуции и обезглавявания в Ирак.

По данни на Си Ен Ен историята от Кфар Аза е само първата, която излиза наяве. В околността има още редица кибуци и малки фермерски общности, които са били унищожени от членове на Хамас.

Въздушна снимка от Кфар Аза
Въздушна снимка от Кфар Аза

Израелските войници откриват следи от кланета и погроми и в друг кибуц само на 20-тина километра от Кфар Аза – Бе‘ери. Там са намерени повече от 100 тела на цивилни, десетки пък са взети за заложници.

Кадри от охранителни камери показват кървави сцени.

Атаката на Хамас срещу Израел беше обявена за "безпрецедентна". Ислямистката групировка, която е обявена за терористична от САЩ, ЕС и редица други страни, беше осъдена за действията си от международната общност.

По данни на Би Би Си към четвъртък сутрин загиналите израелци са повече от 1200, а над 2700 са ранените.

В Газа броят на жертвите след израелските ответни удари е 1200, ранени са над 5000.

В неделя Израел обяви състояние на пълномащабна война за първи път от 50 години насам. Мобилизирани бяха 300 000 резервисти, а във вторник министърът на отбраната обяви и "пълномащабно настъпление" срещу Газа.

Израелските власти започнаха и пълна блокада на Ивицата. Мярката включва забрана за внасяне на храни и горива, спряно е подаването на електричество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG