Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел твърди, че си е върнал контрола над границата с Газа. Открити са 1500 трупа на бойци на Хамас


Израелски танкове и бронирани машини, струпани в израелската част в района на границата с Ивицата Газа
Израелски танкове и бронирани машини, струпани в израелската част в района на границата с Ивицата Газа

Израелската армия съобщи, че си е върнала контрола над границата с Газа. Говорител на военните каза, че през последното денонощие не е имало нито едно ново нахлуване на територията на Израел, предаде Би Би Си.

На 7 октомври по време на изненадваща атака срещу Израел Хамас уби над 700 души и отвлече повече от 100. Ден по-късно Израел официално обяви състояние на война и нанесе смъртоносни удари по Ивицата Газа.

Освен възстановяването на граничния контрол израелската армия е започнала да минира всички участъци, на които има разрушения по граничната стена. Нахлуването на бойци на Хамас стана именно през пробиви по граничната стена.

Заедно с това израелските власти съобщиха, че почти напълно са приключили евакуацията на израелските общности, които живеят в района на Ивицата Газа.

В друго свое съобщение израелската армия каза, че до момента на територията на Израел и в района на Ивицата Газа са открити телата на 1500 бойци на Хамас.

Досега броят на загиналите от нападението на ислямистката групировка е 900 души, 2600 са ранените, а десетки други са в плен.

Късно в понеделник Хамас предупреди, че ще екзекутира израелски цивилни заложници всеки път, когато Израел бомбардира домове в Палестина без предупреждение. При предишни удари Израел предупреждаваше местното палестинско население чрез есемеси и телефонни обаждания няколко минути преди атаката.

След атаката на Хамас в събота Израел отговори с масирани удари по Ивицата Газа, територия с дължина 41 км и ширина 10 км, където живеят над 2,3 милиона палесттинци. След атаката са загинали над 680 палестинци, съобщава министерството на здравеопазването на Газа, цитирано от Ройтерс.

Същевременно Израел започна и пълна блокада на Ивицата Газа. Мярката включва забрана за внасяне на храни и горива, няма да има и електричество.

В неделя Израел официално обяви състояние на пълномащабна война за първи път от 50 години насам. Страната вече съобщи за мобилизацията на 300000 резервисти.

Военните действия между Израел и Палестина са свързани с едновременните претенции на два народа над една и съща територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG