Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общото събрание на ООН призова за примирие в Газа. Израел нарече резолюцията "позор"


Резултатът от гласуването на резолюцията на ООН, призоваваща за хуманитарно примирие в Ивицата Газа.
Резултатът от гласуването на резолюцията на ООН, призоваваща за хуманитарно примирие в Ивицата Газа.

Общото събрание на ООН прие късно в петък резолюция, в която настоява за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа. Междувременно Израел разшири операциите си по въздух и суша в палестинската територия, а израелският представител в ООН нарече резолюцията “позор”.

Документът няма обвързващ характер и беше приет по предложение на арабските страни със 120 гласа “за”, 14 “против” и 45 “въздържал се” от общо 193-ма членове на ООН. САЩ също разкритикуваха съдържанието ѝ, тъй като в него не беше спомената нито веднъж ислямистката палестинска групировка Хамас.

Именно след масирано нападение на нейни бойци на 7 октомври, при което бяха убити 1400 израелци и отвлечени над 200 души, Израел обяви война на групировката. Хамас е определяна като терористична организация от редица държави, сред които Израел, САЩ, Канада и членовете на ЕС.

По данни на палестинските здравни власти от началото на израелските военни действия преди три седмици в гъсто населената Ивица Газа са загинали над 7000 души. Анклавът се намира по военната блокада на Израел, а токът, водата и мобилните и интернет комуникации са прекъснати.

При обсъждането на резолюцията на ООН Канада предложи промяна на текста, чрез която да бъдат осъдени терористичните атаки, извършвани от Хамас, но това беше отхвърлено с 88 гласа “за” срещу 55 “против” и 23 “въздържал се”.

В приетия вариант на документа се отбелязва необходимостта да се избегне по-нататъшна дестабилизация и ескалация на насилието в региона и се призовава всички страни да проявят максимална сдържаност.

Общото събрание на ООН призовава Израел да отмени заповедта си към населението на Газа да се премести в южната част на анклава. Израел разпореди около 1,1 милиона жители на Газа, което е почти половината от населението му, да се премести на юг още на 12 октомври.

Освен това, в резолюцията се осъжда всеки опит или принудително преместване на палестинското население. В нея беше включен и призив за незабавно и безусловно освобождаване на всички цивилни, които незаконно са държани в плен.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан заяви, че всеки призив за прекратяване на огъня не е опит за мир. По думите му “това е опит да се вържат ръцете на Израел, да се попречи на Израел да елиминира една огромна заплаха за своите граждани” Ердан,добави, че тук става дума за “придържащ се към законите Израел, който се сблъсква с едни модерни нацисти”.

“Това е един мрачен ден за ООН и за човечеството”, обобщи израелският представител, декларирайки, че Израел ще продължи да използва всички средства, за да ликвидира Хамас и да върне заложниците у дома им.

Палестинският представител в Общото събрание Рияд Мансур пък призова за прекратяване на огъня и заяви, че някои страни, които той не спомена по име, прилагат ясни двойни стандарти.

“Как могат тези страни да обясняват колко ужасно е убийството на 1000 израелци и да не чувстват същото, когато 1000 палестинци са убивани всеки ден”, попита Мансур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG