Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел разшири въздушните и сухопътните си операции в Ивицата Газа


Експлозии, причинени от израелски въздушни удари в северната част на Ивицата Газа, 27 октомври 2023 г.
Експлозии, причинени от израелски въздушни удари в северната част на Ивицата Газа, 27 октомври 2023 г.

Израелските въздушни и сухопътни сили засилват операциите в Ивицата Газа, съобщи в петък вечерта говорителят на въоръжените сили на Израел контраадмирал Даниел Хагари по време на предаван по телевизията брифинг.

Изявлението му стана на фона на съобщения за засилени бомбардировки на обсадения анклав, предаде Ройтерс.

Израел обяви война на управляващата Ивицата Газа ислямистка групировка Хамас, след като на 7 октомври нейни членове извършиха масирано нападение срещу цивилни израелци, убивайки 1400 души и отвличайки над 200 заложници.

По данни на палестинските здравни власти при започналите след това засилени въздушни удари са загинали над 7000 палестинци. Хамас е смятана за терористична организация от редица държави, включително САЩ и ЕС.

По информация на местния телекомуникационен оператор Jawwal и Червения полумесец интернет и мобилните комуникации в Ивицата Газа са били прекъснати.

“В допълнение към атаките, извършени през последните няколко дни, сухопътните сили разширяват своите операции тази вечер”, каза Хагари в петък.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза в петък, че е видял съобщения за разширяване на наземните операции на Израел в Газа, но не пожела да коментира това.

Той все пак добави, че Вашингтон подкрепя евентуалното спиране на огъня, за да бъдат доставени хуманитарна помощ, гориво и електричество на цивилните в анклава.

По думите на Кърби, цитирани от Ройтерс, ако извеждането на израелските заложници от Газа изисква временно спиране на военните действия на Израел, Съединените щати подкрепят този вариант.

Израелската армия вече обяви, че подготвя сухопътна инвазия в Газа, но беше призована от САЩ и арабските страни да отложи операцията заради опасенията, че би увеличила броя на цивилните жертви в гъсто населената крайбрежна ивица и би могла да разпали по-широк регионален конфликт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG