Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как изглеждат зверствата на Хамас, ако ги събереш в едно видео


Говорителят на израелските въоръжени сили контраaдмирал Даниел Хагари. Той е човекът, взел решението да се покажат видеата с насилието, извършено от Хамас.
Говорителят на израелските въоръжени сили контраaдмирал Даниел Хагари. Той е човекът, взел решението да се покажат видеата с насилието, извършено от Хамас.

По-рано не се е случвало, но ето че стана. Израел направи крачка встрани от старото си правило, че детайли от терористичен акт не бива да се показват. В понеделник около 200 репортери видяха кадри, на които членове на Хамас ликуват до убити и разчленени от тях израелци.

Внимание: читателите могат да приемат съдържанието на тази статия за смущаващо.

Израелската армия за първи път показа кадри с насилието, извършено от ислямистката групировка Хамас в Израел на 7 октомври, съобщи Ройтерс. Пред журналисти бяха показани и наръчниците за действие на членовете на Хамас, в които навлизането в частни домове, убийствата на цивилни и взимането на заложници е посочено като цел на нападението.

Става дума за атаката от 7 октомври, когато Хамас навлезе в 27 селища на страната, уби над 1400 души и взе за заложници хора от 212 семейства по данни, обновени към 23 октомври. На следващия ден Израел обяви, че е във война, чиято цел е унищожението на Хамас, а ЕС, САЩ и други страни изразиха опасение, че конфликтът може да се разрасне към други страни.

Хамас е групировка, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни. От 2007 г. тя управлява Ивицата Газа.

Откъде са взети кадрите

Израелската армия разполага със стотици часове видеозаписи от атаката на Хамас на 7 октомври. От тях са били отсяти 43 минути, показани на закрита прожекция за журналисти във военна база до Тел Авив. Кадрите са били видени от около 200 репортери.

Журналистите не са имали право да заснемат, нито да копират изображенията. За публично разпространение е предвидена само една минута видеозапис, в който членове на Хамас, преоблечени като израелски военни, спират кола на пътя, а после се вижда, че шофьорът и неговият спътник са мъртви.

Източници на тези кадри са публикации в социалните мрежи, клипове от телефоните на жертви и нападатели, записи от охранителни, пътни и автомобилни камери, както и от камери, закачени за дрехите на членовете на Хамас.

В убитите нападатели са открити инструкции за координацията и целите на атаката.

Какво съдържат кадрите

Кадрите показват убийства на деца, рязане на глави и други части на тялото, следи от изнасилване, както и задоволство, а понякога и възторг от страна на извършителите, които се снимат до мъртви или разчленени тела, а понякога пият по време на извършваното от тях насилие. Това пишат Би Би Си и Times of Israel, чиито репортери са присъствали на закритата прожекция.

Някои журналисти се разплакаха, пише The Jerusalem Post.

В някои от кадрите се виждат знамена на терористичната групировка "Ислямска държава".

В други кадри, заснети след атаката, се вижда жена, която оглежда частично изгоряло женско тяло с разбит череп, за да разбере дали това не е нейна близка. Роклята на убитата е вдигната над кръста, а бельото липсва, пише Гардиън.

Друг епизод показва как мъж буквално хвърля две деца в надземно бомбоубежище, като в същата минута е ударен от граната. Едно от децата, което е окървавено, вика на брат си: "Татко умря, това не е шега", а после започва да крещи: "Защо съм жив?" Брат му изглежда ослепял от гранатата. Кадрите показват войник на Хамас, който отпива от бутилка на фона на тази сцена. Военните не могат да кажат дали децата са оцелели.

Друг епизод показва мъж, който агонизира на земята и има кървяша рана в корема, докато друг мъж на няколко пъти се опитва да му отреже главата със селскостопански инструмент.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Епизодът, цитиран от поне пет световни медии, е този с член на Хамас, който се обажда на баща си с ликуване в гласа: "Татко, убих 10 евреи с голи ръце, звъня ти от телефона на една убита еврейка", казва той и препраща събеседника си към WhatsApp за визуални подробности. После иска да се чуе с майка си: "Мамо, синът ти е герой", казва той.

Защо чак сега се показват официално кадрите

Всъщност, всички отдавна знаят какво съществува на видео. Още в първите часове след нападението от 7 октомври стана ясно, че смъртта на хората не е била само резултат от безразборна стрелба в един масиран терористичен акт, но е била съпроводена с изнасилване, изтезание, рязане на части от тялото. Кадри от насилието бяха разпространени от самите извършители в социалните мрежи.

Израел не е показвал подобни кадри до понеделник вечерта, 23 октомври. Ръководството на армията не е било единодушно по въпроса дали тези изображения трябва да се показват, затова крайното решение за закрита прожекция е било взето лично от адм. Даниел Хагари.

"Няма да позволим на света да забрави", казва Хагари пред журналистите.

Израел няма практиката да публикува детайли от терористичен акт, в които се вижда какво точно насилие е упражнено върху конкретни хора. Аргументите за това са последователно изтъквани в годините и варират от необходимостта да се опазва човешкото достойнство, през нежеланието да се вменява усещането, че израелците са жертва, до знанието, че всеки тероризъм се окуражава именно чрез изображенията на жестокостта, с която подхожда престъпникът.

Промяната в това схващане настъпи в понеделник и беше обяснена от Ейлон Леви, говорител на израелското правителство. Последните дни показаха, че сме изправени пред "нещо, което прилича на феномена на отричане на Холокоста", каза той.

Леви има предвид глобалното медийно отразяване на протестите срещу Израел, както и на взрив на паркинг в Газа, който беше представен от най-влиятелните световни медии като "удар на Израел по болница в Газа".

"Виждаме, че някои канали се опитват да сравняват извършваното от Израел с извършваното от тези ужасни терористи", каза в понеделник генерал-майор Микаел Еделщайн, бивш командир на израелската армия в Газа.

"Не мога да разбера тези, които извършват подобни сравнения", добави той, цитиран от Гардиън. "И след това, което ви показахме, вие би трябвало също [да не го разбирате]".

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG