Връзки за достъпност

Извънредни новини

Палестинската власт не трябва да управлява Газа, каза Нетаняху. Болницата "Ал-Шифа" спря да работи


Болницата „Ал-Шифа“ в Ивицата Газа, 8 ноември 2023 г.
Болницата „Ал-Шифа“ в Ивицата Газа, 8 ноември 2023 г.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че палестинската власт в сегашния си вид не трябва да управлява Газа, предаде Ройтерс в неделя. С това Нетаняху визира управлението на Палестинската автономия в Западния бряг начело с президента Махмуд Абас.

В момента Газа се контролира от Хамас - организация, обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Палестинската автономия е под управлението на Фатах, която до 2006 г. контролираше и Ивицата Газа.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че болницата „Ал-Шифа“ в Ивицата Газа е спряла да функционира, а смъртните случаи сред пациентите ѝ се увеличават.

Новините идват, след като през уикенда израелската армия съобщи, че е поела контрола над 11 военни поста в Ивицата Газа и заяви готовност да евакуира новородени от „Ал-Шифа“. Израел обвини радикалната ислямистка групировка Хамас, че използва болниците за военни цели, но Хамас отрече това.

Какво каза Нетаняху

В интервю за американската телевизия Ен Би Си в неделя Нетаняху изрази съмнения за бъдещето на Ивицата Газа, но не посочи кой според него трябва да управлява Газа след края на конфликта.

Израелският премиер каза само, че страната му ще поддържа цялостната сигурност в Ивицата.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Израел не може да окупира Газа след края на войната. Вместо това според Вашингтон управлението в Газа трябва да бъде обединено с това в Западния бряг, части от който се контролират от Палестинската автономия.

Палестинският президент Махмуд Абас каза в петък, че Палестинската автономия може да играе роля в бъдещото управление на Ивицата. Нетаняху не е съгласен с това.

Израелският премиер каза още, че е възможно да има сделка за освобождаване на заложници от страна на Хамас. При нападението на групировката над Израел на 7 октомври Хамас взе около 240 заложници по данни на израелските военни.

„Може да има споразумение, но мисля, че колкото по-малко казвам за него, толкова повече увеличавам шансовете то да се материализира“, каза Нетаняху и добави, че ако такава сделка бъде постигната, тя ще е в резултат от военен натиск.

Какво става с болницата

СЗО е възстановила връзката си със здравните служители в най-голямата болница в Газа „Ал-Шифа“, след като комуникацията помежду им беше прекъсната в събота.

„За съжаление, болницата вече не функционира като болница“, написа генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус в платформата Екс (бившия Туитър).

Според Министерството на здравеопазването в контролираната от Хамас Ивица причината за това е недостигът на гориво.

„Светът не може да мълчи, докато болниците, които би трябвало да са сигурни убежища, се превръщат в сцени на смърт, разруха и отчаяние“, добави Гебрейесус и призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа.

В събота вечер израелските военни съобщиха, че са предложили да евакуират новородени от „Ал-Шифа“ и са поставили 300 литра гориво на входа на болницата. Според Израел тези действия са блокирани от Хамас.

Хамас отрече това и заяви, че горивото, предложено от Израел, не е достатъчно, за да може генераторите на болницата да работят повече от половин час.

Същевременно говорителят на здравното министерство в Ивицата каза, че 3 от 45 бебета в инкубатори в „Ал-Шифа“ са починали.

Болниците в северната част на Газа, включително комплексът „Ал-Шифа“, са блокирани от силите на Израел.

Израел обвинява Хамас, че изгражда командни центрове под и в близост до болниците. Хамас отрича тези твърдения.

Войната в Газа започна, след като на 7 октомври Хамас осъществи най-мащабната си атака срещу Израел досега. В отговор Израел обяви война на Хамас и наложи блокада над Ивицата Газа. Хиляди хора загинаха от двете страни.

Конфликтът между израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието периодично ескалира.

"Дали ще оживеем". Трудното бягство от Газа до България
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG