Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел твърди, че е открил боен пункт в педиатрия. Хамас предложи заложници срещу пет дни примирие


Израелската армия твърди, че под детската клиника Рантизи“ в Газа са намерени колани с експлозиви, ръчни гранати, компютри и пари.
Израелската армия твърди, че под детската клиника Рантизи“ в Газа са намерени колани с експлозиви, ръчни гранати, компютри и пари.

Израелската армия твърди, че е открила команден център на Хамас под детска болница в Газа. Говорител на военните каза, че под педиатрията са открити и тунели, в които са държани заложници от Израел.

Израел е във война с Хамас. Тя започна след нападение на палестинската групировка, която САЩ и ЕС определят за терористична, в което загинаха 1200 души, а повече от 200 бяха отвлечени. В отговор израелската армия започна да нанася удари и влезе със сухопътна армия в Ивицата Газа. По данни на местните власти, контролирани от Хамас, броят на палестинските жертви е вече над 11 000 души.

В понеделник израелската армия показа видео и снимки, за които твърди, че са от подземията на детската клиника „Рантизи“. Говорител на израелските сили каза, че там са намерени колани с експлозиви, ръчни гранати, компютри и пари.

„Терористите използват болниците за жив щит“, каза говорителят на израелските сили.

Малко по-рано външните министри на ЕС осъдиха Хамас, че използва болници и цивилни граждани като „живи щитове“ във войната.

Представители на Хамас отхвърлят обвиненията.

В същото време израелската армия продължава настъплението си в Газа. Тя достигна пред входа на най-голямата болница в района „Ал-Шифа“. В нея все още има стотици хора, които чакат да бъдат евакуирани.

Настъплението на израелската армия доведе до предложение от страна на Хамас. От групировката поискаха петдневно примирие срещу 70 от заложниците, отвлечени при нападението им срещу Израел.

От Белия дом излязоха със съобщение, че Вашингтон „би искал да види“ паузи в бойните действия в продължение на дни. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че болницата „Ал-Шифа“ трябва да бъде защитена и че поддържа контакт с Тел Авив по въпроса.

Войната в Газа започна, след като на 7 октомври Хамас осъществи най-мащабната си атака срещу Израел досега. В отговор Израел обяви война на Хамас и наложи блокада над Ивицата Газа.

Конфликтът между израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието периодично ескалира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG