Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открит е тунел под болница "Ал-Шифа", която според Израел се използва като команден център на Хамас


Отвор на тунел, който според израелските военни е бил използван от палестински бойци под болница "Ал-Шифа" в Ивицата Газа. Кадърът е част от видеоклип, публикуван от Израелските сили за отбрана на 19 ноември 2023 г.
Отвор на тунел, който според израелските военни е бил използван от палестински бойци под болница "Ал-Шифа" в Ивицата Газа. Кадърът е част от видеоклип, публикуван от Израелските сили за отбрана на 19 ноември 2023 г.

Израелската армия публикува видео, на което твърди, че се вижда тунел, който минава под болницата "Ал-Шифа" в град Газа. Това е най-голямата болница в Ивицата Газа, а Израел проникна в нея, защото смята, че тя се ползва за команден център на Хамас.

Хамас е организация, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и редица други държави.

Новината идва, след като миналата седмица Израел съобщи, че в болницата са открити калашници, боеприпаси и лаптопи, но не и тунели. Междувременно OOН съобщи, че това застрашава останалите пациенти в болницата, и призова за прекратяване на огъня.

В неделя Израелските сили за отбрана съобщиха, че са открили взривен пикап в гараж в болницата "Ал-Шифа". Той е бил премахнат с контролирана експлозия, след което под него е бил открит тунел.

По данни на Израел тунелът представлява шахта с дължина 10 метра, по която има стълбище. Тя води до 55-метров тунел с електрически проводници, в чийто край има стена, защитена срещу взривове.

Израел обсаждаше болницата "Ал-Шифа" в продължение на дни. Междувременно лекарите, болните и цивилните, укриващи се там, бяха оставени без вода и електричество.

В сряда израелските сили за първи път влязоха в болницата. Те я определиха като ключова цел заради подозренията си, че се използва за команден център от Хамас.

Още преди влизането им в болницата тази информация беше потвърдена и от САЩ. Твърденията бяха отречени както от членове на паравоенната организация, така и от служители на болницата.

По данни на ООН най-малко 40 души, включително осем недоносени бебета, са починали през изминалата седмица в "Ал-Шифа" поради липса на електричество.

В неделя организацията съобщи, че около 300 болни в критично състояние остават в болницата.

Хамас нападна Израел на 7 октомври, вследствие на което загинаха 1200 души, а 240 бяха отвлечени. Израел, от своя страна, обяви война на Хамас и започна настъпление по въздух и вода на Ивицата Газа. До момента властите в Газа съобщават за над 13 000 убити палестинци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG