Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел и Хамас удължиха примирието с още два дни


Бившите заложници, освободени от Iвицата Газа на 26 ноември, се събират със семейството си в Израел
Бившите заложници, освободени от Iвицата Газа на 26 ноември, се събират със семейството си в Израел

Примирието между Израел и Хамас е удължено с два дни, съобщи в понеделник Ройтерс.

Войната започна, след като ислямистката паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), нахлу в Израел на 7 октомври, уби около 1200 души и взе около 240 заложници. Израел отговори с пълномащабна атака над Ивицата Газа, която доведе до над 14 000 жертви.

Хамас и Израел постигнаха временно примирие, което започна в петък. Оттогава всеки ден групировката освобождаваше заложници, а Израел - задържани палестинци.

По-рано Израел каза, че ще удължава примирието с по един ден за всеки 10 освободени заложници, като по този начин ще осигури известна почивка на палестинците в Ивицата Газа.

"Постигнато е споразумение за удължаване на хуманитарната пауза с още два дни в Ивицата Газа", съобщи говорител на катарското външно министерство в публикация в социалната мрежа X. Хамас също каза, че се е съгласил на двудневно удължаване. Нямаше незабавен коментар от страна на Израел, но служител на Белия дом потвърди, че е постигнато споразумение.

Президентът на САЩ Джо Байдън благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, както и на Катар и Египет - които са съдействали за провеждането на непреки преговори.

В понеделник израелските военни съобщиха, че в Израел са пристигнали 11 израелски заложници - последните, които бяха освободени съгласно условията на първоначалното примирие.

Катар каза, че сред новоосвободените заложници, всички с двойно гражданство, има трима с френско гражданство, двама с германско гражданство и шестима аржентински граждани.

По-рано Хамас съобщи, че е получил списък с 33 палестинци, които ще бъдат освободени от израелски затвори в замяна. Групировката каза, че сред тях има три жени затворнички и 30 непълнолетни. Хамас е освободил общо 69 души от петък насам, включително израелци и чуждестранни граждани.

Съгласно условията на съществуващото четиридневно споразумение Хамас трябваше да освободи общо 50 израелски жени и деца. В споразумението нямаше ограничение за броя на чужденците, които групировката може да освободи.

Преди последните освобождавания израелски говорител каза, че общият брой на заложниците, които все още се държат в Газа в понеделник, е 184, включително 14 чужденци и 80 израелци с двойно гражданство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG