Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас отложи договорената втора размяна на израелски заложници и палестински затворници


Израелец посреща съпругата си и двете си дъщерички - на 2 и 4 години, които бяха част от първата група заложници, освободени от Хамас
Израелец посреща съпругата си и двете си дъщерички - на 2 и 4 години, които бяха част от първата група заложници, освободени от Хамас

Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на радикалното палестинско движение Хамас, съобщи, че отлага освобождаването на втората група израелски заложници, договорено при временното примирие в Газа, предаде Ройтерс.

Групировката Хамас е призната за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни.

Тя твърди, че причината за отлагането е, че Израел е нарушил споразумението. От Тел Авив отрекоха.

Новината идва, след като в първия ден от читиридневното примирие - петък, бяха освободени 24 заложници. Групата беше изведена от Газа с конвой на Червения кръст и предадена на египетските власти на граничния пункт "Рафах". Правителството на Бенямин Нетаняху каза, че след тези 4 дни няма да прекрати военните действия, докато не бъдат освободи всички останали живи заложници. 240 души бях отведени от Хамас при нападението срещу Израел на 7 октомври, когато бяха убити други 1200.

Освободено от плен израелско момиченце е в прегръдките на баща си в болница в Израел
Освободено от плен израелско момиченце е в прегръдките на баща си в болница в Израел

По-рано през деня в събота Тел Авив съобщи, че е получил списък с 14 жени и деца заложници, които ще бъдат освободени срещу палестински затворници. Очакваше се да бъдат пуснати 42 души.

Неочаквано обаче от Хамас съобщиха, че размяната няма да се случи, "докато окупационното правителство не изпълни условията на споразумението относно влизането на камиони с хуманитарна помощ в северната част на ивицата Газа и не започне да спазва споразуменията за освобождаване на [палестинските] затворници". Това се казва в изявлението на групировката, публикувано в канала ѝ в Телеграм.

Представител на Хамас каза пред BBC, че Израел е направил значителни промени в договорения списък на палестински затворници, които да бъдат освободени. Той твърди, че Израел е позволил само на три камиона от 100 да стигнат до северната част на Газа. Както и че е нарушил споразумението за прекратяване на огъня, като е летял с дронове над южната част на Газа.

Членът на Хамас също така каза, че израелските отбранителни сили са убили двама палестинци в Бейт Ханун в Газа, в район, където те имат право да се движат.

Израел обаче отрече да е нарушил споразумението за примирие.

Катар, с чиято помощ беше сключено временното примирие, съобщи, че в първия му ден са били освободени 13 израелци (някои от които с двойно гражданство), 10 тайландци и 1 филипинец - селскостопански работници, работили в Южен Израел, когато били взети за заложници.

В замяна 39 палестински жени и деца затворници бяха пуснати от израелски затвори. В събота се очаква да бъдат пуснати още 42. Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че израелските власти ще освободят 18 жени и 24 момчета в тийнейджърска възраст. Според телевизията съгласно едно от условията в споразумението Хамас трябва първо да освободи заложници, преди да бъдат пуснати палестински затворници.

В петък имаше тържества в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, за да поздравят първата група освободени затворници - 24 жени и 15 тийнейджъри. Те са обвинени в редица престъпления - от хвърляне на камъни до опит за убийство и тероризъм, като някои от тях са били осъдени, а други са очаквали съдебен процес.

Примирието позволи и да се увеличат и доставките на гориво, газ за готвене, вода и други припаси за Газа, макар че все още те са недостатъчни за нуждите на 2,3 милиона палестинци в анклава. Израел се съгласи през цялото примирие да позволи да се доставят по 130 000 литра гориво на ден за Газа, което да бъде използвано за хуманитарни нужди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG