Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хутите поискаха спиране на войната в Газа, за да преговарят за кораба с българи на борда


Отвлечения кораб "Галакси лийдър"
Отвлечения кораб "Галакси лийдър"

Йеменските бутновници - хути, които отвлякоха кораба "Галакси лийдър" с двама българи на борда, поставиха като условие спиране на войната между Израел и Хамас, за да започнат преговори.

Хамас е организация, обявена за терористична от САЩ, Европейския съюз и редица други държави. Хутите са групировка, която контролира северната част на Йемен. Тя атакува Израел с ракети в солидарност с Хамас. Освен това хутите казаха, че ще атакуват и всички кораби, които са управлявани от израелски компании или плават под израелски флаг.

За отвличането на "Галакси лийдър" съобщиха в неделя силите за отбрана на Израел. Българи са капитанът и първият помощник капитан, каза в понеделник главният секретар на МВР Живко Коцев.

Във вторник членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал-Хуси написа в профила си в "Екс", че "ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб".

Настоящите военни действия в Ивицата Газа започнаха след като Хамас нападна Израел на 7 октомври. Тогава загинаха над 1200 души, а 240 бяха отвлечени. Израел обяви война на Хамас и постави Ивицата Газа под пълна блокада. Властите в Газа съобщават за над 13 000 убити палестинци. САЩ подкрепят Израел, но не участват във войната.

По-рано Съединените щати и Великобритания осъдиха отвличането на кораба в Червено море и призоваха за незабавното освобождаване на съда и екипажа му.

"Превземането на моторния кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) от хутите в Червено море е грубо нарушение на международното право", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той призова за "незабавното освобождаване на кораба и неговия екипаж".

Говорителят на Държавния департамент на САЩ добави още, че Вашингтон ще се консултира със съюзниците и партньорите от ООН за целесъобразни следващи стъпки.

ООН също изрази безпокойство във връзка с отвличането на товарния кораб. "Следим със сериозно безпокойство съобщенията", отбеляза Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Плавателният съд е с 25-членен екипаж от Украйна, България, Мексико и Филипините.

Той "незаконно е взет на абордаж от военен персонал с хеликоптер" на 19 ноември и в момента се намира в района на пристанището Ходейда в Йемен, се казва в изявление на собственика на кораба в понеделник.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху определи завземането на кораба като "още един акт на ирански тероризъм". Иран, освен че финансира Хамас, която извърши масирано нападение срещу Израел в началото на октомври, подкрепя и хутите.

Корабът "Галакси лийдър", плаващ под бахамски флаг, е регистриран под името на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Ейбрахъм Унгар.

По време на отвличането плавателният съд е бил даден под наем на японската компания Nippon Yusen, потвърди в понеделник японското правителство.

Япония потърси помощта на саудитските, оманските и иранските власти, за бързо освобождаване на кораба и неговия екипаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG