Връзки за достъпност

Извънредни новини

Товарен кораб с българи на борда е отвлечен от йеменските хути в Червено море


Кораб акостира за разтоварване в йеменското пристанище Ходейда, контролирано от хутите, 15 юли 2023 г. Снимката е илюстративна.
Кораб акостира за разтоварване в йеменското пристанище Ходейда, контролирано от хутите, 15 юли 2023 г. Снимката е илюстративна.

Товарен кораб е отвлечен от подкрепяните от Иран йеменски хути в Червено море в неделя. Това казаха силите за отбрана на Израел, цитирани от вестник Таймс ъв Израел. Те определят инцидента като "много сериозен в световен мащаб".

По непотвърдена информация двама от екипажа на отвлечения кораб са българи, единият е капитанът. Това каза пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Според съобщението корабът се казва Galaxy Leader и е плавал от Турция за Индия. На борда му има 25 членове на екипажа от различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци, съобщи министерството на външните работи на Израел, цитирано от Джерусалем пост.

"Това не е израелски кораб", казват военните, които директно обвиняват за отвличането поддържаните от Иран йеменски бунтовници хути.

Корабът, плаващ под бахамски флаг, е регистриран под името на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Ейбрахъм Унгар, пише вестникът. По време на отвличането плавателният съд е бил даден под наем на японска компания.

Пред "Асошиейтед прес" Унгар казва, че е наясно с инцидента, но не може да го коментира, тъй като сам очаква подробности.

Унгар е носител на почетното звание Доктор хонорис кауза на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна. На сайта на университета пише, че над 1000 души от възпитаниците му са част от екипажите на корабоплавателната компания Ray Shippin на Унгар.

По-рано йеменските хути казаха, че ще атакуват всички, свързани с Израел кораби в Червено море, пише Джерусалем пост. Пред телевизия "Ал Джазира" неназован ръководител от движението каза, че актът е в израз на "подкрепа на потиснатия ни народ в Газа".

В неделя йеменските хути казаха, че са превзели израелски кораб в южната част на Червено море и са го отвели в йеменско пристанище.

"Отнасяме се към екипажа на кораба в съответствие с ислямските принципи и ценности", се казва в изявление на говорител на военните от групировката, цитиран от Ройтерс.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху определи завземането на кораба като "още един акт на ирански тероризъм".

От десетилетия Иран финансира Хамас, която извърши масирано нападение срещу Израел в началото на октомври, уби повече от 1200 души и взе за заложници над 200. Последваха пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа.

Поддържаните от Иран йеменски хути помагат на обявената от ЕС, САЩ и други страни терористична организация Хамас във войната ѝ срещу Израел. В края на октомври йеменските хути казаха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети по Израел.

Хутите са заиди – секта на шиитския ислям, разпространен в Северен Йемен. В миналото те са били репресирани от властите в Сана, но от 2004 г., подкрепяни от Иран и Хизбула, създават въоръжено крило, действащо срещу йеменската армия.

През 2014 г. хутите се обръщат към властта в Йемен и оттогава под техен контрол са големи части от северната част на страната, включително столицата Сана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG