Връзки за достъпност

Извънредни новини

Капитанът и помощникът му са българите на отвлечения в Червено море кораб, потвърди МВР


Товарният кораб Galaxy Leader, сниман край Австралия, 27 ноември 2018 г. Снимка: Owen Foley/Reuters
Товарният кораб Galaxy Leader, сниман край Австралия, 27 ноември 2018 г. Снимка: Owen Foley/Reuters

Българските власти са се свързали с роднините на моряците, които са на борда на отвлечения кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) в Червено море. Това каза пред журналисти в понеделник главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той потвърди, че българите сред международния екипаж на кораба са капитанът и първият помощник капитан. По-рано в неделя министърът на вътрешните работи Калин Стоянов даде непотвърдена информация за двамата български граждани.

Преди това канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че товарният кораб е отвлечен в Червено море от йеменските хути. Това е подкрепяна от Иран групировка, която контролира северната част на Йемен. Тя атакува Израел с ракети в солидарност с Хамас, която е обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Освен това хутите казаха, че ще атакуват и всички кораби, които са управлявани от израелски компании или плават под израелски флаг.

"До момента никой не се е свързал с нас", каза Коцев в понеделник, без да уточни кого има предвид - дали моряците, или военното ръководство на непризнатото правителство на хутите в Йемен.

"Близките имат пълната информация за случващото се, предложили сме психологическа помощ", добави още главният секретар на МВР.

От вътрешното министерство казаха пред Свободна Европа, че нямат допълнителна информация. Свободна Европа изпрати въпроси и до Министерството на външните работи, като все още не са получени отговори.

На борда на отвлечения кораб "Галакси лийдър" има 25 членове на екипажа от различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци. По-рано в неделя премиерът на Израел Бенямин Нетаняху определи завземането на кораба като "още един акт на ирански тероризъм".

От десетилетия Иран финансира Хамас, която извърши масирано нападение срещу Израел в началото на октомври, уби повече от 1200 души и взе за заложници над 200. Последваха пълномащабни военни действия на израелската армия в Ивицата Газа.

В края на октомври поддържаните от Иран хути казаха, че са изстреляли безпилотни самолети и ракети по Израел.

Корабът "Галакси лийдър", плаващ под бахамски флаг, е регистриран под името на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Ейбрахъм Унгар.

По време на отвличането плавателният съд е бил даден под наем на японската компания Nippon Yusen, потвърди в понеделник японското правителство.

Япония търси помощта на саудитските, оманските и иранските власти, за да работят за бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG