Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хамас освободи 13 израелски и 10 тайландски заложници в първия ден от временното примирие с Израел


Хора са се струпали на граничния пункт „Рафах“ между Ивицата Газа и Египет в очакване на израелските заложници, освободени от Хамас, 24 ноември 2023 г.
Хора са се струпали на граничния пункт „Рафах“ между Ивицата Газа и Египет в очакване на израелските заложници, освободени от Хамас, 24 ноември 2023 г.

13 израелски и 10 тайландски заложници бяха освободени от Хамас в петък следобед, предаде Ройтерс. Освободен е и заложник от Филипините. Това се случи на първия ден от временното военно примирие между Израел и Хамас, което започна рано сутринта в петък и ще продължи поне четири дни.

Хамас е ислямистка палестинска организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Паузата в боевете дойде на 48-ия ден от войната между групировката и Израел. Тя започна на 7 октомври с нападение на Хамас над Израел, при което загинаха поне 1200 души, а около 240 души бяха взети за заложници. При същото нападение са отвлечени и тайландски граждани, които са били в Израел като селскостопански работници.

Израел отговори на атаката с пълномащабнна офанзива и блокада на управляваната от Хамас Ивица Газа, където живеят 2,3 млн. души. Според местните власти, цитирани от Асошиейтед прес, над 13 300 души са загинали при израелските удари.

Сегашното временно примирие започна в 7 часа местно време в петък. През следващите четири дни Хамас е поела ангажимент да освободи поне 50 от израелските заложници. Сделката включва и освобождаването на 150 палестинци, държани в затвори в Израел.

Израелски войници напускат Газа в първия ден от временното примирие, 24 ноември 2023 г.
Израелски войници напускат Газа в първия ден от временното примирие, 24 ноември 2023 г.

Първите 13 заложници - жени и деца, държани от Хамас, бяха освободени по-късно през деня. Те са предадени на Червения кръст в болница в южната част на Газа.

Освободените израелци пътуват към границата с Египет, след което ще бъдат откарани до Израел с военни хеликоптери, съобщи Би Би Си.

Премиерът на Тайланд Срета Тависин потвърди в петък, че Хамас е освободила и тайландски заложници. Особождаването им не беше обявено предварително в рамките на сделката между Хамас и Израел.

Очаква се в рамките на деня Израел да освободи от затвора 24 жени и 15 момчета тийнейджъри палестинци в замяна на освободените от Хамас заложници.

Четиридневното примирие между Израел и Хамас предвижда още влизането на няколкостотин камиона с хуманитарна помощ в Ивицата Газа, където доставките на храна, вода, гориво и медикаменти са почти изцяло блокирани от Израел от началото на войната.

И Израел, и Хамас планират да освобождават най-напред жени и деца. Тел Авив заяви, че за всеки 10 заложници, освобождавани от Хамас, паузата в боевете ще бъде удължавана с един ден.

Споразумението за временно примирие между Израел и Хамас беше обявено в сряда сутринта след интензивни преговори с посредничеството на Катар, САЩ и Египет. Планираше се то да започне в четвъртък, но Израел съобщи, че паузата се отлага поне до петък.

Сделката породи надежди, че военните действия може окончателно да спрат. Израел отхвърли тази възможност.

В изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху се казва, че Тел Авив ще продължи войната до постигане на крайните си цели - връщането на всички заложници и унищожаването на Хамас.

Между израелци и палестинци от десетилетия съществува конфликт. Насилието от двете страни периодично ескалира.

Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг конфликт
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG